Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 22. decembra 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, Vianoce sú najväčší kresťanský sviatok v roku. V našej krajine sa v období Vianoc spieva množstvo krásnych piesní. Našich i zdomácnených. Piesne Tichá noc, svätá noc, Narodil sa Kristus Pán, veseľme sa…, avšak nielen tie zdobia obdobie Vianoc a umocňujú atmosféru. Po celý čas sviatočný nás sprevádzajú melódie, ktoré sú neodmysliteľne späté s rodinným teplom a sviatočnou pohodou.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Kto napísal najznámejšie vianočné melódie? Je to paradoxné, ale najväčšie hity napísali židia Irving Berlin a Mel Tormé, John David Marks a ďalší. Známi židovskí autori napísali najhranejšie a najspievanejšie vianočné pesničky. Prisťahovalci, ktorí prišli do Ameriky, aby našli nový domov. Jedni prisťahovalci napísali, iní prisťahovalci spievali a ďalší zahrali.

Samozrejme, doba bola iná, ale nie zasa úplne. Židia neboli vždy a všade vítaní, černosi neboli do roku 1962 vítaní v kaviarňach ani v autobusoch. Prisťahovalci prišli z nehostinných krajín Európy alebo boli dovezení z Afriky. Napriek tomu sa s prostredím zžili natoľko, že niektorí sa stali ikonami populárnej hudby a bez ich piesní by Vianoce neboli také veselé a sviatočné ani u nás. Vo vianočný čas je dobré si v šťastí a radosti pripomenúť viac než inokedy kto sme a kam kráčame.

Podoby džezu zaznejú budúcu nedeľu v tomto roku naposledy. Od zlatej nedele dáme priestor nemoderovanej hudbe, ktorú pre vás pripravíme pre celé obdobie Vianoc a Nového roka. Preto mi dovoľte, milí naši poslucháči, poďakovať sa vám za vašu priazeň už dnes. Prednedávnom naša relácia Podoby džezu dosiahla 300 premiérových vysielaní. To je viac než šesť rokov spoločnej práce s Paľkom Jurákom a šesť rokov vašej priazne, bez ktorej by sme nevedeli kadiaľ ísť, komu sa prihovárať, pretože bez vašej odozvy by sa naša práca a snaha míňali účinkom a nemali by zmysel.

Ďakujem aj v mene Paľkovom za vaše ohlasy, za milé slová, ktoré sú pre nás povzbudením a záväzkom zároveň – z doterajšej kvality nepoľaviť. Ďakujem akciovej spoločnosti WINTER média, ktorá umožňuje v rámci jej mediálnej činnosti vysielanie Rádia Piešťany. Prajem vám všetkým pokojné a požehnané sviatky v rodinnom kruhu v teple domova. Prajem vám príjemný a veselý vstup do nového roka, v ktorom sa budeme opäť stretať pri najlepšej džezovej hudbe domácich a svetových hudobníkov.

Podoby džezu vás pozdravia opäť 6. januára 2019. Večer trojkráľový s džezom na Rádiu Piešťany bude určite plný noviniek a príjemných spomienok na sviatky plné zážitkov. Nuž, aby sme spolu zažili nový rok v dobrom zdraví a veľa úspechov vám želajú všetci tvorcovia vysielania vášho obľúbeného rádia.

Na stretnutie v nedeľu 6. januára o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila