Medovníky lepšie ako z Ríma
História pečenia medovníkov siaha až do starovekého Ríma, keď tento druh pečiva slúžil ako obeta bohom. V období stredoveku sa medovníky vyrábali najmä v kláštoroch, samotné cechy medovnikárov začali vznikať až v 16. storočí.

Prísady do medovníkov poznal každý medovnikár naspamäť. Každý mal svoj vlastný recept, z toho dôvodu mali medovníky od rôznych majstrov rôzne chute. Spočiatku boli rozšírené najmä v mestskom prostredí, prostredníctvom pútí a jarmokov sa však rozšírili i na vidiek. Na jarmokoch sa predávali medovníky v podobe sŕdc, ktoré ako dary lásky venovali mládenci dievčatám, deťom rodičia kupovali medovníky v tvare hračky – koníka, bábiky, husára…, na púťach bolo možné nájsť medovníky s náboženskými motívmi. Ako spomienkové predmety sa medovníky istý čas vystavovali medzi oknami v prednej izbe a až potom ich bolo možné zjesť.
S pečením medovníkov súvisel vznik a používanie medovníkových foriem. Spočiatku sa piekli v hlinených, prípadne v kamenných formách, neskôr v jednoduchých okrúhlych drevených formách bez ozdôb. V 17.-18. storočí, počas najväčšieho rozkvetu medovnikárskeho remesla, sa začali na otláčanie medovníkového cesta využívať drevené bohato vyrezávané formy. Šikovní medovnikárski majstri si ich vedeli zhotoviť sami, prípadne ich dávali vyrobiť na objednávku rezbárom. Koncom 19. storočia, v súvislosti s postupným úpadkom medovnikárskeho remesla, zaniká i používanie drevených foriem. Nahradili ich lacnejšie, hromadne vyrábané plechové formičky, používané pri pečení dodnes. Bohatú zbierku drevených medovníkových foriem, ktoré pochádzajú z druhej polovice 19. storočia, je možné vidieť v Gemersko-malohontskom múzeu. Sú zhotovené z tvrdeného dreva, do ktorého je vyrytý dekoratívny motív.
Medovníky ako od starej mamy
Potrebujeme: 650 g hladkej múky, 150 g medu, 250 g práškového cukru, 50 g masla, 3 celé vajcia, 1 žĺtok, 1 lyžicu perníkového prášku, 2 kávové lyžičky sódy bicarbony, 4-5 lyžíc mlieka, pomletú škoricu, klinčeky, troška rumu
Postup: Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi štyri milimetre. Medovníčky vykrajujeme formičkami a ozdobíme vlašským orechom, lieskovcom alebo mandľou. Vrch potrieme žĺtkom. Poukladáme na vymastený plech a pečieme asi pri 180 stupňoch Celzia.
Medovníky s orechmi
Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 75 g masla, 140 g práškového cukru, 100 g orechov, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 1 kávovú lyžicu sódy bicarbony, pol kávovej lyžice škorice, pol vrecúška perníkového korenia
Postup: Cesto zmiesime, necháme cez noc v chlade a medovníčky vykrajujeme na druhý deň. Potrieme žĺtkom a pečieme. Po upečení pretrieme vajcom opäť.
Viera Dusíková