Tradičné vianočné recepty
Milé gazdinky, ak ste ešte nestihli upiecť tradičné vianočné medovníčky, vanilkové rožky, ak sa na Vianoce chystáte inšpirovať aj jedlami starých materí – šúľancami či opatancami, potom čítate správne. Tu sú recepty na tieto dobroty.
Vianočné oblátky
Potrebujeme: 1 liter mlieka, 500 g hladkej múky špeciál, 3 žĺtky, 6 polievkových lyžíc oleja, 2 vanilkové cukry, 200 g kryštálového cukru, škoricu podľa chuti
Postup: Do misky vlejeme najskôr mlieko, pridáme žĺtky, olej, vanilkový aj kryštálový cukor, škoricu. Všetko rozšľaháme a na záver po lyžičkách za stáleho šľahania pridávame múku. Cesto je ideálne pripraviť si večer, na noc ho dať do chladu a ráno začať piecť oblátky vo forme, ktorú sme si predtým dobre vyhriali. Ak nie ste profesionálom a chcete dosiahnuť rovné oblátky, je dobré položiť čerstvú teplú oblátku na dosku a ďalšou doštičkou ju prikryť a postískať, aby sa vyrovnala.
Recept nám poskytla Gabriela Drahovská zo Strednej odbornej školy v Rakoviciach.
Vanilkové rožky
Potrebujeme: 280 g hladkej múky, 210 g masla, 100 g postrúhaných orechov, 70 g práškového cukru, vanilkový cukor
Postup: Zamiesime cesto a dáme ho do chladničky odpočinúť asi na hodinu. Potom z cesta urobíme valček, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky, a šúľame rožteky, ktoré dáme na plech vystlaný papierom. Pečieme pri 165 °C, kým nezačnú ružovieť končeky. Ešte horúce obaľujeme vo vanilkovom cukre zmiešanom s práškovým cukrom.
(vd)