Za aroganciu jednotlivcov platíme všetci

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 20. decembra 2018, 12:00

Napriek pravidelnej osvete sa medzi nami stále nachádzajú jedinci, ktorí nevedia, kam aký odpad patrí. Namiesto toho, aby svoje nepotrebné zariadenie zaviezli na zberný dvor, kde sa pracovníci postarajú o jeho znehodnotenie, ukladajú ho kdekade po Piešťanoch.

Toaletu ktosi vyhodil obyvateľom priamo pod okná. (Autor: am)

Takto začala vznikať malá skládka aj na Vážskej ulici. Priamo pod okná tamojšej bytovky ktosi vyhodil starú toaletu. Je pochopiteľné, že nadrozmerný odpad ako staré sedačky či chladničky a práčky sa obyvateľom bez dodávky vyhadzuje ťažko, no toaleta je skutočne kus zariadenia, ktoré človek bez problémov naloží do bežného osobného auta. To, že ju radšej vyhodí komusi pod okná, ako by sa mal postarať o odvoz do zberného strediska, je len prejav arogancie voči okoliu.

V tejto súvislosti sme kontaktovali oddelenie životného prostredia na mestskom úrade. To práve minulý týždeň posielalo zberovej spoločnosti Marius Pedersen žiadosť o odstránenie zmapovaných skládok a skládok nachádzajúcich sa pri stanovištiach zberných nádob. Túto začínajúcu skládku odstránia spolu s ostatnými už tento týždeň.

Treba si však uvedomiť, že toto riešenie navonok možno pôsobí jednoducho, avšak skrýva sa za ním oveľa viac. Kým pri odvoze drobného stavebného odpadu zaplatí dovozca v zbernom dvore 0,015 eur za kilogram – teda za vyše sto kíl odpadu ani nie dve eurá, odvoz skládky je už drahšia záležitosť. A tú nezaplatí len ten, koho sa to priamo týka, ale platíme ju všetci. Cena likvidácie takýchto skládok dosahuje stovky až tisícky eur.

Len v roku 2017 bolo v Piešťanoch zlikvidovaných 111 nelegálnych skládok a mesto na to minulo vyše deväťtisíc eur. Preto ak uvidíte niekoho, ako vyhadzuje odpad tam, kam nepatrí, volajte políciu. Ide aj o vaše peniaze.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel