Rezort fungoval len ako „platobná agentúra“

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 18. decembra 2018, 12:00

Veľkou výzvou pre nového piešťanského primátora Petra Jančoviča bude aj znormalizovanie chodu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany (Rezort).

Časť propagačných tlačovín skončila nevyužitá v pivnici mestského úradu. (Autor: pror)

Na minulotýždňové zastupiteľstvo správu o účelovom delení zákaziek v Rezorte tak, aby sa mohol obchádzať zákon o verejnom obstarávaní, predložil hlavný mestský kontrolór Martin Svorad. Kontrolór v správe konštatoval, že Rezort podujatia ani neorganizoval, len ich spolufinancoval.

„Bordel“, ktorý kontrolór zistil, však nejde na vrub len bývalého primátora Miloša Tamajku. Pomery, ktoré v Rezorte panujú, zaviedli dnes už len bývalí mestskí poslanci Tomáš Hudcovič spolu so svojím straníckym kumpánom Petrom Trembošom z poslaneckého zoskupenia Spoločne pre Piešťany. Práve títo dvaja Rezort takmer celé predchádzajúce volebné obdobie ovládali.

Martin Svorad vykonal kontrolu účtovníctva Rezortu za roky 2017 aj 2018. V správe poukázal na podozrivé delenie zákaziek: „Objednávkami č. 201722 v sume 3042 eur a č. 20172 v sume 3073,01 eur, ktoré boli vystavené v rovnaký deň, t. j. 4. 4. 2017, boli objednané ‚grafické práce, informačné tabule, papierové tašky, pozvánky‘, suma bez DPH činila spolu 5095,42 eur, rozdelenie predmetu obstarávania. V zmysle predložených dokladov išlo o podlimitnú zákazku. Pri obstarávaní došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní a internej smernice o verejnom obstarávaní, zákazka bola obstarávaná ako zákazka s nízkou hodnotou namiesto podlimitnej zákazky.“

Kontrolou účtovníctva Rezortu za rok 2018 zistil aj nasledovné skutočnosti: „OO CR Rezort Piešťany oslovujú organizátori jednotlivých podujatí. Po komunikácii s dodávateľom organizátor podujatia oznámi výkonnému riaditeľovi Rezortu predmet objednávky, cenu a ostatné podmienky. Výkonný riaditeľ na základe podkladov doručených od organizátorov jednotlivých podujatí vystaví objednávku, ktorú podpíše predseda predstavenstva (P. Tremboš) a zašle ju dodávateľovi. Výkonný riaditeľ vystaví príkaz na úhradu, ktorý parafuje na zadnej strane. Príkaz na úhradu po podpise predsedom predstavenstva zanesie do banky k zrealizovaniu úhrady. Objednané tovary a služby v zmysle objednávok a fakturácie boli dodané v niektorých prípadoch priamo Rezortu, v iných prípadoch organizátorom jednotlivých akcií a podujatí.“

Z uvedených informácií vyplýva, že Rezort v podstate sám žiadne podujatia neorganizoval, ale fungoval len ako platobná agentúra pre organizátorov podujatí. Navyše to, čo Rezort organizátorom zaplatil, často nik ani len neskontroloval, či aj bolo dodané či zrealizované.

Len za tento rok spôsobom, ako konštatuje hlavný kontrolór, bolo cez Rezort z mestských peňazí rozdelených 150-tisíc eur. Ako napríklad Cinematik, ktorý dostal 10-tisíc eur, Zlaté stuhy 5000, Cena Slovenska – motocykle 5000, Slovakman 1500 eur. A podľa údajov z rozpočtu Rezortu si prilepšilo 3000 eurami aj podujatie s názvom „iné“. Ďalšie tisíce získalo kúpalisko Eva, športový oddiel TJ Sĺňava či skauti.

Peniaze „turistickej“ organizácie však išli i do sociálnej oblasti na podporu rodín s deťmi či na podporu občianskych združení pôsobiacich v tejto oblasti.

Autorom nalievania státisícov eur do Rezortu bez zmysluplného plánu, ako s nimi naložiť v prospech rozvoja turizmu, bol niekdajší mestský poslanec Hudcovič za podpory jeho dnes už nejestvujúceho zoskupenia Spoločne pre Piešťany. Namiesto nakopnutia turizmu, o ktorom Hudcovič celé roky len hovoril, Rezort slúžil hlavne ako platobná agentúra, cez ktorú sa prelievali verejné financie do vreciek privátnych.

Navodiť transparentnosť, ale hlavne zmysluplnosť utrácania peňazí v Rezorte bude však úlohou pre nového primátora a nové mestské zastupiteľstvo už pri zostavovaní plánu činnosti Rezortu v roku 2019.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava