Deti spoznávali tradície iných krajín

  • Mladí dnes / Školy
  • 17. decembra 2018, 09:00

Spojenej škole Piešťany sa podarilo získať finančnú podporu od Nadácie Volkswagen Slovakia pre projekt Tradície pre rozvoj našich detí. Myšlienka projektu reaguje na vyhlásenie roku 2018 Európskym rokom kultúrneho dedičstva a je zameraný na poznávanie našich tradícií a porovnanie s tradíciami iných krajín.

Súčasťou projektu na spojenej škole boli tvorivé dielne. © Jana Kvaková

Na začiatku projektu sa žiaci oboznámili s tradičným remeslom – košikárstvom. Videli ukážku pletenia košíkov a pletenie korbáčov si mohli aj prakticky vyskúšať. Druhou aktivitou bolo folklórne dopoludnie, ktoré pripravili partneri projektu z výskumného ústavu rastlinnej výroby.

Školáci spoznávali regionálne tradície okolia Piešťan. Podujatie v nárečí sprevádzala teta z Krakovian. Najviac žiakov upútal ľudový kroj, ktorý si vyskúšali aj obliecť. Videli tiež ukážku ľudových tancov v podaní mladých tanečníkov a ochutnali tradičné koláče. V prezentácii porovnávali sviatky a ľudové tradície s nimi spojené na Slovensku a v Nemecku.

Najatraktívnejším bol výlet do Čičmian a Rajeckej Lesnej, kde mali žiaci možnosť spoznávať krásu ľudovej architektúry.

Pestovanie tradičných slovenských plodín a liečivých rastlín žiaci spoznávali na exkurzii do výskumného ústavu rastlinnej výroby. Vyskúšali si počítanie, váženie a sadenie semien. Pri pozorovaní semien im dobre poslúžila binokulárna lupa, nakúpená z prostriedkov poskytnutých Nadáciou Volkswagen Slovakia.

V predvianočnom čase sa uskutočnila tvorivá dielňa, na ktorej si vyskúšali zdobenie odevov tradičným ľudovým motívom.

Jana Kvaková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek