Rekonštrukcia synagógy má stáť až tri milióny

  • Spravodajstvo / Región
  • 16. decembra 2018, 09:00

Na prvom pracovnom stretnutí mestských poslancov s vedením radnice vo Vrbovom, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 6. decembra, rokovali aj o synagóge. Mesto Vrbové sa netají tým, že by rado zrekonštruovalo pýchu mestečka pod šikmou vežou – sakrálnu stavbu z 19. storočia postavenú v maurskom štýle už neexistujúcou vrbovskou židovskou komunitou.

Synagóga vo Vrbovom sa má v budúcnosti stať miestnym kultúrnym stánkom. © Ľubomír Dunajčík

Mestskému zastupiteľstvu prišiel vysvetliť problematiku plánovanej rekonštrukcie synagógy renomovaný odborník v oblasti rekonštrukcií historických budov, architekt Ladislav Struhár. Ten spolu s vedúcou útvaru výstavby mestského úradu Gabrielou Valovou poslancom objasnil už vykonané práce na synagóge, ktoré spočívali v oprave prasklín, čistení interiéru, zadebnení okien, statickom zabezpečení či v reštaurátorskom výskume.

Načrtol i plán rekonštrukcie: „Najskôr sa musí vypracovať projektová dokumentácia na rekonštrukciu, na ktorej by pracovalo 12 až 13 odborníkov. Jej vypracovanie by zabralo približne až dva roky a cena by sa vyšplhala na približne stotisíc eur.“

Samotné rekonštrukčné práce odhadol L. Struhár na dva až tri milióny eur. Keďže ide o veľké množstvo peňazí, rovnajúce sa polovici ročného mestského rozpočtu, vypracovávanie projektu, a teda aj postup rekonštrukcie by boli rozdelené na etapy. O finančné prostriedky sa chce vedenie radnice uchádzať z mimorozpočtových zdrojov mesta. Pomoc vraj prisľúbila aj židovská náboženská obec a stará vrbovská židovská rodina Herzogovcov, ktorá aktuálne žije v USA.

Na potrebe rekonštrukcie tejto celoslovensky významnej budovy sa mestské zastupiteľstvo zhodlo.

Ľubomír Dunajčík

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila