VIDEO: Polstoročie súťaže Trnavská paleta

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 16. decembra 2018, 18:00

Už celé polstoročie sa výtvarníci z Trnavského kraja zapájajú do súťaže s názvom Trnavská paleta. Maľba, kresba, grafika, dekoratívne činnosti a plastika – to všetko tvorí základ diel, ktoré sú súčasťou tejto dlhoročnej, obľúbenej a tradičnej súťaže. V Dome umenia Piešťany vo štvrtok 6. decembra otvorili výstavu tých najzaujímavejších diel súčasného 50. ročníka.

Najlepších výtvarníkov z okolia Piešťan, Hlohovca a Trnavy oceňovali už po 50. raz. (Autor: am)

„Trnavská paleta je najstaršou súťažou v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby v regióne. Pri tejto príležitosti chcem vyjadriť vďaku iniciátorom vzniku samotnej súťaže. Jubilejný 50. ročník je ideálnym miestom, aby sme si ich zásluhy pripomenuli,“ uviedla Anna Pekárová, riaditeľka Trnavského osvetového strediska.

Medzi zakladateľmi bol aj piešťanský výtvarník Alojz Majerník: „Najväčšiu radosť z tohto sviatku súťaže mám ja. Keď som vešal prvé obrazy pred päťdesiatimi rokmi, nepočítal som s tým, že sa dožijem takéhoto slávnostného aktu. Neprofesionálne umenie sa v našom regióne rozrástlo. Keď sme začínali, mali sme približne desať ľudí. Pribúdali každým rokom, len škoda, že nemáme viac mladých. Ďakujem pracovníkom kultúrnych zariadení, vystavovateľom a mám skutočne úprimnú radosť.“

V dvoch výstavných miestnostiach sú uvedené rôzne typy diel.

Ôsmeho novembra hodnotila odborná porota 213 výtvarných diel, ktoré sa do Trnavskej palety tento rok prihlásili. Zapojilo sa 47 autorov z okresov Trnava, Hlohovec a, samozrejme, Piešťany. Predsedom poroty bol akademický maliar Milan Rašla, členmi poroty výtvarný pedagóg a umelecký fotograf Peter Babka, výtvarník – ilustrátor Bystrík Vančo a tajomníčkou Milada Kotlebová, odborná pracovníčka Trnavského osvetového strediska.

V kategórii umelcov vo veku 15-25 rokov cena nebola udelená. Čestné uznanie získal Dominik Štrbo.

V kategórii autorov vo veku 25-60 rokov boli udelené štyri ceny bez určenia poradia. Odniesli si ich Ján Bena, Lucia Kollárová, Rudolf Rypák a Verner Schneibenreif. Čestné uznania získali Adriana Šimanská a Marek Škvarka.

V kategórii umelcov vo veku nad 60 rokov udelila porota päť cien bez určenia poradia. Získali ju Jaroslav Áč, Milan Čech, Rudolf Holkovič, Jozef Valovič a Silvia Vargová. Čestné uznanie patrí Veronike Bahnovej, Jozefovi Klepáčovi, Márii Dúbravovej a Márii Mitošinkovej.

V poslednej kategórii, ktorá uvádza autorov od 15 rokov, výtvarne neškolených a so špecifickým výtvarným prejavom, ako je insitná tvorba, získal cenu Ján Lukačovič z Chtelnice.

Nielen víťazné diela, ale i viaceré zaujímavé maľby, grafiky a ďalšie hodnotné umelecké prejavy zúčastnených si môžete pozrieť v dvoch výstavných miestnostiach Domu umenia až do 27. januára 2019.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava