Sochu Ľudovíta Wintera odhalia v máji

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 15. decembra 2018, 15:00

Členovia občianskeho združenia ProWinter počas uplynulých štyroch rokov vyvinuli maximálne úsilie na vyzbieranie čiastky potrebnej na realizáciu bronzovej sochy Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste v Piešťanoch. Popri celoštátnej verejnej zbierke oslovovali piešťanských podnikateľov a organizovali mnoho sprievodných podujatí. Jedným z nich bol populárny stánok na Vianočných trhoch, kde s verejnosťou diskutovali a prezentovali pokroky v rámci projektu.

V sobotu 15. decembra sa na Vianočné trhy vrátili, aby oznámili Piešťancom oficiálny dátum odhalenia sochy Ľudovíta Wintera. Tento slávnostný deň pripadne na sobotu 11. mája 2019. Zámerom občianskeho združenia je pripraviť slávnostný program pre návštevníkov a obyvateľov mesta, z ktorých mnohí majú vďaka príspevkom do verejnej zbierky priamu zásluhu na úspechu celého projektu.

Projekt Socha Ľudovíta Wintera v Piešťanoch rozbehlo občianske združenie v roku 2014. Zhotoviteľom bronzovej sochy s lavičkou je významný slovenský sochár Roman Hrčka, ktorý momentálne pracuje na dokončení lukoprénových foriem potrebných na vyhotovenie bronzového odliatku sochy.

Na účte verejnej zbierky sa vďaka prispievateľom v súčasnosti nachádza suma 46 487,74 eur, ktorá pokrýva náklady potrebné na zhotovenie a osadenie sochy.

Súčasťou finančného rozpočtu vo výške 48 500 eur je aj obstaranie exteriérového informačného kiosku s viacjazyčnými informáciami o osobe Ľudovíta Wintera a príbehu, ktorý sa viaže na samotné spracovanie a umiestnenie jeho sochy na Kolonádovom moste. V tomto smere zbierka stále pokračuje.

ts

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel