Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 15. decembra 2018, 20:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, 10. decembra 1948 prijala Organizácia spojených národov na Valnom zhromaždení v Paríži dôležitý dokument – Všeobecnú deklaráciu ľudských práv. Článok 1 hovorí: „Všetci ľudia sa rodia slobodní a rovní v dôstojnosti aj právach. Sú obdarení rozumom a svedomím a majú sa k sebe správať v duchu bratstva.“

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Deklarácia obsahuje celkom 30 článkov. Autori vychádzali z dôsledkov druhej svetovej vojny. Bolo nutné predstaviť protiváhu zlu, ktoré preletelo svetom a nebolo nikde dôsledne vymazané. Svet a ľudia v ňom sa za 70 rokov veľmi nepolepšili. Nacizmus a komunizmus síce majú svoje sféry vplyvu, ale nemajú takú moc, ktorá by im umožňovala vládnuť, ale existujú iné formy extrémizmu a zločinov, ktoré popierajú hneď prvý článok deklarácie ľudských práv. Preto je nutné mať jednotný pohľad na formu a rozmer nebezpečenstva, ktoré ľudstvu stále hrozí.

Pri prijatí deklarácie hlasovalo 48 štátov za, osem štátov sa zdržalo, medzi nimi aj Československo. Pod tlakom nastupujúcej boľševickej moci sme sa nepridali k ostatným národom. Dnes, po 70 rokoch, sa mi zdá situácia veľmi podobná… Ide o podobnosť čisto náhodnú?

Dramaturgickú štruktúru relácie Podoby džezu na Rádiu Piešťany staviame aj podľa aktuálnosti. Zima a čas vianočný je vďačnou témou. Renomovaní skladatelia napísali melódie spojené s najkrajšími sviatkami roka, špičkoví interpreti sa radi zúčastňujú nahrávania a koncertov hudby s vianočnou tematikou. Také budú aj budúce Podoby džezu, lebo je z čoho vyberať. Okrem zažitých melódií ospevujúcich „biele Vianoce“ alebo „šťastie pod vianočným stromčekom“ prichádza každoročne viacero nových albumov, ktoré umocnia atmosféru ľudskej blízkosti. Wynton Maralis nahral album s orchestrom najvyššieho rangu „Vianočný džez“, aj Lou Rawls naspieval najznámejšie melódie. Vianočnú náladu umocní dobrá správa o výsledkoch ankety Nové tváre slovenského džezu a tiež nový album Petra Lipu s titulom Slovenské evergreeny.

Podoby džezu prichádzajú k vám vždy v nedeľu o 20:00 na frekvencii 90,2 MHz alebo na webovej stránke radiopiestany.sk, s reprízou v stredu o 23:00. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín