Prechádzka po nočných Piešťanoch len pre odvážnych

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. decembra 2018, 10:00

V januári tohto roka Piešťanský týždeň mapoval tmavé, neosvetlené miesta v Piešťanoch. Niektoré z nich sú nebezpečné aj pre nerovné chodníky. Tentoraz sme sa čiernym kútom pozreli znovu na zúbok.

Nová ulica je stále ponorená do tmy. (Autor: dan)

Mesto niektoré za ten čas dokázalo osvetliť, ale okolie Kruhovky na Vážskej ulici sa nezmenilo. Hoci je kúsok parkoviska pod panelákmi aj tak zaprataný autami, staručké žlté lampy aspoň svietia. Ich svetlo však nedosiahne ďaleko, chodník okolo Kruhovky i okolité bytovky sú ponorené v tme.

Pri Kruhovke na Floreáte sa potme zíde baterka.

Nechvalne známa ulička, prechod medzi ulicami Komenského a Hlboká, je už osvetlená dvomi lampami. Chodci aj cyklisti ju bezpečne využívajú.

Čierna diera na Svätoplukovej ulici v starých Piešťanoch, teda prechod k bytovke schovanej za kríkmi, je stále takmer neviditeľný. Poľná cestička obrastená kríkmi si osvetlenie ešte nezaslúžila. Pešo si tak nemôžete byť istí, do akej jamy spadnete alebo do čoho narazíte.

Tmavá odbočka zo Svätoplukovej do tmy skrýva cestu k bytovke.

Nič sa nezmenilo ani na Novej ulici vedúcej k pivovaru Simeon. Rodinné domy aj osobné autá odstavené popri ceste sú stále ponorené v tme.

Priechody pre chodcov osvetlené novými silnými led-lampami pomohli nielen samotným priechodom, ale aj okolitým chodníkom. Nerovná cestička od zastávky na Krajinskej ceste poza okresný úrad vedúca na štrkové parkovisko za políciou je už svetlejšia. Silné biele svetlo z priechodu osvetľuje aj časť chodníka. Parkovisko za políciou je však tmavé ako predtým.

Ani na parkovisku za Obchodným domom Kocka sa nič nezmenilo, automobily parkujú stále v tme. Ešte horšie je to pre vodičov, ktorí už z áut vystúpia. Rozbité diery v asfalte sa v tme stávajú nepríjemnými nástrahami.

Naopak, sídlisko Adam Trajan o svoje „zakliate údolie“ už prišlo. Prejazd za Kauflandom a jeho voľné priestranstvo vzadu je riadne osvetlené. Zmenu privítali určite aj vodiči, ktorí obďaleč parkujú na trávnikoch.

Samostatnou kapitolou zostáva stále lesík Malá Vrbina, v ktorom pouličné lampy tradične nesvietia. Lesík si žije vlastným životom a aj asfaltový chodník, ktorý cezeň vedie, už pomaly pohlcuje okolitá zeleň.

Úzka ulička na sídlisku Juh je už dobre osvetlená.

Niektoré miesta na mape Piešťan konečne prestali byť tmavými kútmi. Vo viacerých prípadoch veľmi pomohlo nové ledkové osvetlenie alebo len zapnutie, prípadná oprava už vybudovaného pouličného osvetlenia. Stále však zostávajú miesta, ulice a chodníky, pri ktorých nikoho netrápi, že tam tma najmä v zimnom období spôsobuje problémy. Namiesto predvolebného urýchleného robenia nezmyselných a nepremyslených rekonštrukcií sa mohli vyriešiť aj takého „menšie“ problémy, ktoré trápia obyčajných ľudí.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava