Začala sa Chanuka, sviatok radosti a rodinnej pohody

  • Kultúra a spoločnosť
  • 13. decembra 2018, 12:00

Sviečky na menore už zapálili. Predstavitelia židovskej obce v pondelok 3. decembra na slávnosti rozsvietili plamienky sviec na osemramennom svietniku a prežili sviatok svetiel. Tešili sa, spievali a tancovali, niekoľko židovských piesní zaspieval aj piešťanský rabín Zev Stiefel. Nechýbalo pohostenie v podobe špecifických zemiakových placiek.

Každoročne na Kúpeľnom ostrove zapaľujú sviece na menore. (Autor: vd)

Počas židovského sviatku Hannukah alebo Chanuka židia každý deň zapália jednu sviečku na osemramennom svietniku. Deviata sviečka sa nachádza v strede a slúži na zapaľovanie ostatných. Pri tejto slávnosti, ktorá sa aj tento rok odohráva na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch, si v bezprostrednej blízkosti vysokej kovovej menory izraeliti, ktorí sa tu liečia, obyčajne zatancujú aj zaspievajú. Tešia sa, pochutnávajú na malých zemiakových plackách a iných dobrotách. Publiku sa na Kúpeľnom ostrove prihovoril aj Karol Ambra, syn nebohej Hedy Ambrovej, ktorá zozbierala mená všetkých piešťanských obetí holokaustu. Príhovor mal k židovským návštevníkom mesta, ale aj k domácim veriacim poslanec Martin Valo, odchádzajúci viceprimátor.

Chanuka pripomína historické udalosti spojené s úspešným povstaním Makabejcov proti gréckej nadvláde pred vyše 2000 rokmi. Po dlhých a ťažkých bojoch víťazi chceli znovu zasvätiť Jeruzalemský chrám. V zničenom chráme však našli len jednu nádobku s čistým posvätným olejom, ktorý by vystačil asi na jeden deň, pričom najkratší čas potrebný na vyrobenie nového posvätného oleja podľa predpísanej technológie je osem dní. Podľa židovskej tradície sa vtedy stal zázrak a malé množstvo oleja vydržalo celých osem dní. Na pamiatku spomínaných udalostí v židovských rodinách a v synagógach počas sviatku Chanuky zapaľujú postupne každý deň o jednu sviečku viac a v posledný deň sviatku svieti už všetkých osem. Sviečky sa zapaľujú len po súmraku. Cieľom je, aby osvetlili temnotu sveta. Chanukové svetlo nielen osvecuje noc, obdobie bez slnka, ale je aj symbolom nádeje v ťažkých časoch.

Chanukové sviečky drží svietnik s deviatimi ramenami – to deviate slúži na upevnenie sviečky šámesa, čiže sluhu, od ktorej sa zapaľujú ostatné. Chanuka je sviatok radosti a rodinnej pohody. V európskych krajinách bývalo zvykom hrať sa spoločenské hry. Pre deti je oslava príležitosťou na karnevalové sprievody a iné zábavy, niekde si v posledný deň sviatku dávajú v rodinách darčeky. Obľúbené sú aj tradičné chanukové jedlá pripravené na oleji – zemiakové placky (levivot) alebo šišky (sufganiot).

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek