Arogantnosť mestských úradníkov zvíťazila nad zdravým rozumom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 13. decembra 2018, 10:00

Peniaze na rekonštrukciu Štúrovej ulice v Piešťanoch v rozpočte síce už nie sú, pretože bývalý primátor Miloš Tamajka väčšinu z nich minul na iné investičné akcie, ale i napriek tomu stavebné povolenie na jej rekonštrukciu je na svete. Podľa textu stavebného povolenia pri jeho vydávaní neboli zohľadnené požiadavky „petičiarov“ či účastníka stavebného konania na citlivejší zásah do zelene, či zachovanie niektorých stromov. Byrokrati na radnici ich odbili arogantnou výhovorkou.

Stromy svojimi koreňmi poškodzujú cestu aj chodník. (Autor: pror)

Ešte v auguste tohto roka sme priniesli článok s informáciami o plánovanej rekonštrukcii chodníkov a cesty na Štúrovej ulici. Pri realizácii projektu majú byť z tejto komunikácie odstránené takmer všetky stromy a nahradené novou výsadbou. Táto skutočnosť však pobúrila niektorých obyvateľov mesta a adresovali radnici občiansku petíciu, ktorou žiadali ohľaduplnejší postup. Zároveň jeden z obyvateľov, ktorý je účastníkom stavebného konania, vzniesol aj písomnú námietku. Podľa všetkého je vôľa obyvateľov mesta arogantným byrokratom na radnici úplne ukradnutá.

V lete vznikla petícia za zachovanie časti stromov na Štúrovej ulici.

O čo teda vlastne pri rekonštrukcii ide? Okrem výmeny povrchov chodníkov či cesty je podľa odborníkov nutné odstrániť aj väčšinu stromov na tejto ulici.

Dendrologický prieskum preukázal, že z 22 listnatých stromov ide druhovo o pätnásť kusov lipy malolistej a sedem mladých líp veľkolistých. Z hľadiska poškodenia drevín podľa dendrologickej správy sa na riešenej ploche nachádzajú štyri dreviny s poškodením do 10 percent, poškodenie od 11 do 25 % dosahuje šesť stromov, najviac drevín – desať – sa nachádza v rozmedzí poškodenia od 26 do 60 %. Dva stromy majú poškodenie nad 61 %.

Mohutné lipy malolisté na tejto ulici dosahujú vek 60-80 rokov. Medzi nimi sa nachádzajú mladé výsadby lipy veľkolistej vysádzané na miesta po odstránených stromoch v minulosti alebo do voľných priestorov. Avšak tieto stromy sú vysadené 30 centimetrov od okraja vozovky a „zelené ostrovčeky“, v ktorých sa nachádzajú, majú nepostačujúcu veľkosť na optimálny a perspektívny vývin. Preto projektanti počítajú s presedením mladých stromov do inej vhodnejšej časti mesta.

Prevažná časť stromov však rastie nad existujúcimi inžinierskymi sieťami, čo môže spôsobiť ich poškodenie koreňmi. Podľa odborníkov tri stromy sú naklonené nad chodníkom a budovami v dôsledku nevyvážených rezov natoľko, že sú nebezpečné pre okolie a pri zmene počasia môžu spôsobiť poškodenie majetku či ohrozenie ľudí. Tri stromy sú ťažko zdravotne poškodené, teda sú neperspektívne, bezodkladne ich navrhujú odstrániť.

Okraj parčíka za gymnáziom poskytuje dve možné riešenia parkovania. Pri priečnom ostanú dve lipy zachované, ale ubudne kus trávnika. Pri pozdĺžnom parkovaní lipy padnú, no park zostane nedotknutý. (projektová dokumentácia: S. Chmelo, E. Wernerová)

U šestnástich stromov dochádza ku zdvíhaniu súčasného asfaltu a úrovne chodníka koreňovým systémom, v najhorších prípadoch o 30-40 cm voči uličnej zástavbe. Chodníky sa stávajú zle priechodné a sporadicky, najmä vo večerných hodinách, spôsobujú chodcom zranenia.

V prípade desiatich stromov je natoľko zúžený priechodzí profil pre chodca (60-90 cm), že nie je možné prechádzanie pre dvoch ľudí alebo kočík, invalidný vozík a podobne.

U šestnástich stromov dochádza z dôvodu tesnej výsadby pri vozovke k zasahovaniu do jej telesa, až „prevaleniu“ kmeňa a koreňov do cesty, čo spôsobuje komunikačné problémy a znemožňuje akúkoľvek technickú úpravu cesty, pri ktorej by sa nutne musela odstrániť časť kmeňa, koreňov a strom by postupne odumieral.

V neposlednom rade stromy na Štúrovej dožívajú svoj prirodzený vek štandardný pre ulice – asi 70 rokov, preto odborníci odporučili využiť aktuálnu úpravu komunikácie a zlúčiť ju s novou výsadbou uličnej aleje tým istým druhom stromu, avšak s užšou korunou vhodnou pre tamojšie stiesnené podmienky.

Ale aj napriek tomu autori projektu Stanislav Chmelo a Eva Wernerová boli ochotní vyjsť v ústrety obyvateľom ulice a autorom petície a pripravili variant, pri ktorom by lipy v časti ulice, kde lemuje parčík za gymnáziom, zostali zachované za pomoci malej zmeny projektovej dokumentácie.

Avšak podľa znenia zverejneného stavebného povolenia takúto ochotu v sebe radnica nenašla. A požiadavku obyvateľa ulice, ktorý figuroval ako účastník stavebného konania na zachovanie aspoň tých líp, s ktorých zachovaním súhlasili aj projektanti, zmietol mestský úrad zo stola.

Stačila im na to jednoduchá úradnícka finta a výhovorka. Keďže povolenie na výrub stromov a rekonštrukciu Štúrovej ulice úradníci rozdelili na dve samostatné konania, výrub riešil stavebný úrad Borovce a rekonštrukciu zasa iný úrad v inom stavebnom konaní.

A tak namiesto usmernenia sťažovateľa táto skutočnosť arogantným úradníkom postačila ako dôvod jeho námietku voči výrubu stromov neprijať, lebo ju vraj nevzniesol v tom správnom stavebnom konaní.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín