Seniori sú voči korupcii a manipulácii najzraniteľnejšou skupinou

  • Spravodajstvo
  • 10. decembra 2018, 10:00

Podľa prieskumu dávajú seniori úplatky častejšie ako pracujúci. Za posledné tri roky zaplatil každý šiesty dôchodca úplatok vo verejných službách. Oproti pracujúcim ide o viac ako dve tretiny častejšiu mieru úplatkárstva.

Za posledné tri roky zaplatil každý šiesty dôchodca úplatok. (Autor: Supa)

Seniori sa najčastejšie stretávali s korupčnými situáciami v zdravotníctve, a to u všeobecných lekárov, na internom oddelení a ortopédii. Na druhej strane len štvrtina dôchodcov by korupciu nahlásila. Ukázal to jesenný prieskum verejnej mienky, ktorý agentúra FOCUS spravila pre Transparency International Slovensko.

Zraniteľnosť seniorov súvisí s ich nedostatočnou informovanosťou a tiež s nižšou schopnosťou odlišovať fakty od dezinformácií. Len necelá tretina z nich vie o tom, že existuje zákon, ktorý ohlasovateľov korupcie chráni.

Nedávna analýza výskumníkov Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave zistila, že mediálna gramotnosť našich seniorov je len polovičná oproti západnej Európe. Práve v najstaršej vekovej skupine je najviac ľudí náchylných podľahnúť komerčným či informačným dezinformáciám.

Na druhej strane sú to práve seniori, ktorí môžu byť príkladom verejnej angažovanosti mladším. Až tri štvrtiny dôchodcov chodia voliť, čo platí len o polovici ostatných občanov. O to dôležitejšie je však venovať sa ich vzdelávaniu a informovaniu.

Ochrániť seniorov pred korupciou a posilniť ich odolnosť voči falošným správam je cieľom nového projektu Transparency pod názvom Dlhujeme im to. Počas dvoch rokov plánuje vzdelávať 1500 seniorov a nepriamo tak zasiahnuť ďalšie desiatky tisíc z nich. Cieľom neziskovej organizácie je aj nájsť seniorských lídrov, ktorí budú šíriť získané zručnosti ďalej.

Spisovateľ a prekladateľ Michal Hvorecký na margo kampane uviedol: „Aktivity politických a ekonomických šmejdov patria k najväčším rizikám dnešných seniorov. Považujem za zvlášť odporné, keď niekto klame a okráda zraniteľných a slabých. Je mojou povinnosťou postaviť sa za nich teraz, keď ich denne ohrozujú podvodníci všetkého druhu.“

ts Transparency International

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava