Technická olympiáda na technickej škole s technikmi

  • Mladí dnes / Školy
  • 9. decembra 2018, 09:00

Malí školáci z celého Piešťanského okresu vyrábali z dreva domček na kľúč a ich starší kamaráti zasa klepáč. Všetci boli vo štvrtok 29. novembra v obrovskej dielni plnej náradia a náčinia. Mladých konštruktérov hostila Stredná odborná škola technická v Piešťanoch.

Títo žiaci si za svoje teoretické aj praktické schopnosti vyslúžili ocenenia. © Daniela Kulíková

Každý jednotlivec či dvojica mali k dispozícii výkres a na ňom technické zadanie. Podľa neho – takmer na milimeter presne – skonštruovali zadanú úlohu technickej olympiády. Predtým ich ale porotcovia prevetrali z naučených teoretických vedomostí. Testy teda ukázali, kde majú žiaci silné stránky a kde rezervy, no a praktická časť, akí sú obratní s pílkou, pilníkom, hoblíkom a inými stolárskymi pomôckami.

O okresnom kole Technickej olympiády hovorí Daniela Kulíková, zástupkyňa riaditeľa Strednej odbornej školy technickej (SOŠT) v Piešťanoch: „Na našej škole sa konal tradične už deviaty ročník Technickej olympiády. Pretože ide o okresné kolo, súťaže sa zúčastňujú žiaci 8.-9. ročníka základných škôl, ktorí tvoria A-kategóriu ako súťaž dvojíc. Žiaci 5.-7. ročníka základných škôl tvoria B-kategóriu ako súťaž jednotlivcov.“

V dielni súťažiaci prezentovali svoju zručnosť.;

Technická olympiáda mala dve časti: teoretickú a praktickú. Teoretická prebiehala formou riešenia vedomostných testov, v praktickej časti žiaci zhotovovali výrobok podľa zadania. V tomto ročníku súťažiaci kategórie „A“ mali za úlohu zhotoviť podľa obrázka, pripraveného materiálu a náradia výrobok s názvom Klepkáč. Súťažiaci B-kategórie vyrábali podľa technického náčrtu z pripraveného materiálu Domček na kľúče. Žiaci ukázali dobré teoretické vedomosti a praktické zručnosti.

O regulárnosť olympiády, ktorú zorganizovali pracovníci odboru školstva Okresného úradu Trnava v spolupráci s Centrom voľného času Ahoj Piešťany a SOŠT, dbali porotcovia. „Odbornú komisiu tvorili naši kolegovia Juraj Vavro, Pavol Matejovič a Daniel Dinu,“ konštatovala D. Kulíková.

Nie je to jediné podujatie, ktoré škola nachystala. „Už 11. decembra sa tu uskutoční deň otvorených dverí za účasti zástupcov zamestnávateľov z regiónu. Súčasťou bude aj prezentácia firiem k duálnemu vzdelávaniu,“ pozvala na deň otvorených dverí všetkých záujemcov zástupkyňa školy.

Výsledky kategórie „A“ – dvojice:

  1. miesto: Dávid Jurik, Samuel Orviský (ZŠ F. E. Scherera, Piešťany)
  2. miesto: Michal Szobolovský, Dávid Drobný (ZŠ Brezová, Piešťany)
  3. miesto: Timotej Valach, Peter Deket (ZŠ Veľké Kostoľany)

Výsledky kategórie „B“ – jednotlivci:

  1. miesto: Adam Bučko (ZŠ Brezová, Piešťany)
  2. miesto: Erik Ranostaj (ZŠ Holubyho, Piešťany)
  3. miesto: Peter Strečanský (ZŠ F. E. Scherera, Piešťany)

Ocenenie patrí všetkým zúčastneným, ktorí preukázali svoje technické myslenie i praktickú schopnosť riešiť tvorivé úlohy. Krajské kolo Technickej olympiády majú na škole naplánované 7. februára 2019.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava