Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 8. decembra 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, advent má svoju zákonitosť. Prvý týždeň je v jase sviečky proroka, čo označuje nádej. Nemusíme sa dívať na tieto udalosti len prizmou náboženského sviatku. Jeho poslanie by mohlo osloviť všetkých bez rozdielu náboženstva alebo ideológie.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Advent znamená očakávanie, s ktorým sa spája trpezlivosť, dobročinnosť, zamyslenie. Pohnútku, ako sa učiť rozlíšiť dobro a zlo, ako povedať áno, ak ide o pomoc človeku. Prvý adventný týždeň nabáda k zamysleniu o tom, čo znamená očakávanie pozitívnej udalosti. Všeobecne, symbolicky, prijímať čas očakávania s nádejou a v dobrej viere. Tento pocit by nás mal spomaliť. Namiesto toho nás opantá netrpezlivosť, neistota, čo ešte treba, na čo sme zabudli, či to všetko bude stačiť. Namiesto tichého zamyslenia o tom, že sú ľudia v núdzi a potrebujú pomoc, sa vrháme do nákupného virvaru. Príliš ľahko podliehame svojmu egocentrizmu práve vtedy, keď by sme sa tomuto neduhu mali oblúkom vyhnúť. Nielen doma v rodinnom kruhu, nielen vo vzťahu k susedom, nielen vo svojom meste, ale všade vo svete, s naliehavou otázkou – kam kráča ľudstvo v tomto nezmyselnom zhone, ktorý prehlušil najzákladnejší pocit ľudského bytia – chrániť život. Pokojný advent, priatelia.

Vianočný čas je aj pre džezových skladateľov a interpretov veľmi špecifické obdobie. Atmosféra Vianoc je mohutnou inšpiráciou. Jej môžeme vďačiť za melódie, ktoré sa stali všeobecne známymi. V teple domova, pri stretnutiach s priateľmi, pri spoločenských udalostiach, na koncertoch. Základom tejto hudobnej tvorby je gospel, z jeho tradície sa vyvinuli kompozície slávnych skladateľov, ktoré prekonali svojich tvorcov.

V relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany spomenieme aj jubilantov na svetovej džezovej scéne. Americký džezový klavirista McCoy Tyner oslávi 11. decembra 80 rokov, poznáme výsledky ankety Nové tváre slovenského džezu, Ondřej Štveráček nahral tretí album s americkým bubeníkom Gene Jacksonom. Trio Ondrej Krajňák, Jozef Fečo, Otto Hejnic pokrstilo nový album. Teda noviniek a udalostí je opäť nadostač, aby Podoby džezu boli pútavé a príťažlivé aj v čase adventnom.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava