Ak nemáte lístky na Luskáčika, ostáva už len balkón

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 8. decembra 2018, 09:00

Po rokoch nacvičili baletnú rozprávku Luskáčik a opäť sa na ňu len tak ľahko nedostanete. Žiaci tanečného odboru Základnej umeleckej školy v Piešťanoch uvedú dve predstavenia v Dome umenia 10. a 11. decembra. Lístky sú už rozchytané, minuli sa za tri dni. Vraj to istí balkón.

Súčasní tanečníci na svojich vianočných predstaveniach oživia Luskáčika. (Autor: vd)

„Znovu sme nacvičili Luskáčika. Až 95 percent tanečníkov je novoobsadených, aj sólisti sú noví,“ uviedla učiteľka tanca Dagmar Kuběnová. Počas predstavení sa publiku každý deň odprezentujú iní sólisti. „Bude to opäť veľmi pekné, aspoň dúfam. Problém je len ten, že sme za tri dni vypredali do posledného lístka obidve predstavenia. Začali sme predávať v pondelok a vo štvrtok už nebolo čo, takže môžem ponúknuť iba miesto na balkóne – ak bude,“ dodala s úsmevom D. Kuběnová.

Hudbu k baletnej rozprávke Luskáčik skomponoval Piotr Iľjič Čajkovskij. Námetom k skomponovaniu baletu bola francúzska verzia rozprávky E. T. A. Hoffmana od Alexandra Dumasa st. Hlavnou inšpiráciou Čajkovského, ktorý do partitúry vložil vlastné spomienky na detstvo, bol svet detí, svet čistoty, radosti a bezhraničnej fantázie. Jeho hudba, ktorá si vyslúžila prívlastok „symfónia detstva“, oplýva úžasnou melodickosťou a snovosťou.

V roku 2012 účinkovalo vo vystúpeniach „zušky“ takmer tristo tanečníkov.

A tak môžeme s určitosťou povedať, že stále platia riadky, ktoré sme v Piešťanskom týždni uverejnili pred šiestimi rokmi: „Učiteľkám tanca z piešťanskej základnej umeleckej školy sa podarilo takmer nemožné. V Dome umenia pripravili v závere školského roka 2012 tanečné vystúpenia, na ktorých účinkovalo takmer tristo žiakov. Dagmar Kuběnová, Miriam Šupenová a Monika Ondrášiková opäť potvrdili, že Cenu primátora mesta Piešťany si v oblasti kultúry skutočne zaslúžili. A to nielen za Luskáčika, ale i za všetky ocenenia, ktoré ich malí i väčší tanečníci získali na rôznych súťažiach.“ História sa totiž opakuje.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj