Ostrovskú zabíjačku i vianočné trhy sprevádzal prvý sneh

  • Spravodajstvo / Región
  • 6. decembra 2018, 12:00

Prvý sneh, guľovačka pred kultúrnym domom a k tomu zabíjačka, vianočné trhy aj s oblátkami či koláčikmi, kapustnica, jaterničky, klobáska, živánska a k nim uhorky, feferónky či kyslá kapusta išli v Ostrove ako na dračku. V prvý decembrový deň sa pre sychravejšie počasie síce nedalo vysedávať vonku, zato vo vnútri kultúrneho domu to šumelo ako v úli.

Folklórna skupina Podhoranka si vychováva svojich nasledovníkov. (Autor: vd)

O vystúpenie žiakov aj detičiek z miestnej základnej i materskej školy bol záujem rodičov i hrdých starých rodičov väčší než o plné taniere pochutín. Hrdo si na mobily fotili svoje ratolesti, pódium obstáli do polkruhu, takže dostať sa cez nich chcelo vrtkosť a o niečo širšie lakte.

Po prvýkrát na zabíjačke účinkovala aj folklórna spevácka skupina Podhoranka. Tá spustila nielen veselé prekáračky, ale aj svoje najobľúbenejšie skladby, ktoré patria do jej neodmysliteľného repertoáru. S vianočným pásmom sa prezentovali aj maličkí Podhorančekovia. Dievčatká vo vlniačikoch, v kabátikoch s „vyšívanými mašľami“ na hrudi, ktoré boli navlas podobné krojom a okrasám ich starých mám, pútali v publiku pozornosť. Na pódiu sa striedali účinkujúci. O dobrú náladu sa postarali už tradične dvaja heligonkári z Prietrže. Všetkých privítal starosta obce Jozef Tkácz.

Vonku sa guľovali chlapci.

Domáce gazdinky sa na trhoch prezentovali všetkým, čo nejakým spôsobom súvisí s najkrajšími sviatkami v roku. Aj na tri metre rozvoniaval ozdobený vianočný strom strážiaci na pódiu pohodu a krásu vianočných trhov. Pod ním svoje bylinky, rady aj tinktúry ponúkala bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového.

Po obvode celého kultúrneho domu bolo možné na stolíkoch objaviť niečo zaujímavé do kuchyne, na stromček či do domácnosti.

O zabíjačkové špeciality bol veľký záujem.

Nechýbali ozdôbky, kváskový chlieb i pečivo, domáce levanduľové aj tymianové sirupy, floristické diela od výmyslu sveta a pri nich zástupy ľudí. V strede boli stolíky so stoličkami a ten, čo zatúžil po zabíjačkových špecialitách, punči, varenom víne či niečom ostrejšom, si mohol dopriať hoci aj dupľované porcie.

O pitný režim a pohodu návštevníkov sa postarali „dievčence“ z obecného úradu, ktoré sa len tak zvŕtali odeté v ľudových modrotlačových blúzkach a sukniach. Všetko bolo ladené do ľudovej slovesnosti. Aj nálada bola taká – ľudovo-slovesno-veselá.

(vd)

O program ostrovských školákov a škôlkarov bol obrovský záujem.
V kultúrnom dome bolo možné objaviť niečo zaujímavé na stromček.
Zabíjačku zavoňali aj ježkovia.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel