Trnavská paleta oslavuje jubileum

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 5. decembra 2018, 14:00

V Dome umenia Piešťany môžete uvidieť od štvrtka 6. decembra do konca januára diela 50. ročníka regionálnej súťažnej výstavy neprofesionálnych výtvarníkov – Trnavská paleta. Svoje práce tu prezentujú neprofesionálni výtvarníci z okresov Piešťany, Trnava a Hlohovec. Slávnostnú vernisáž, ktorá sa uskutoční o 17.00 h, bude sprevádzať vystúpenie Folklórneho súboru Máj.

Ján Lukačovič, Chtelnica: Rodinka Jánošíkovcov © archív autora

Pri vzniku Trnavskej palety stáli pracovníci Trnavského osvetového strediska Peter Babka, Marián Prívozník, ale i externí spolupracovníci. Medzi nimi výtvarník Alojz Majerník, akad. maliarka Hilda Hyllová, akad. sochár Joseph Jurča, akad. sochár Jozef Sušienka, grafik Viktor Chrenko, kurátori Vojto Haring, v ostatných ročníkoch Bohumír Bachratý a akad. maliar Milan Rašla, ktorí sa pričinili o zvyšovanie úrovne súťaže odovzdávaním vlastných skúseností v poradnom zbore, prácou v porote alebo usmerňovaním autorov na seminároch.

Cieľom súťaže je nielen aktivizovať a podporovať tvorbu vo všetkých výtvarných odboroch a žánroch, ale i objavovať a podporovať mladých autorov a poskytovať priestor pre prezentáciu ich tvorby. Maľba, kresba, grafika, dekoratívne činnosti a plastika tvoria základ, od ktorého sa odvíja žánrové zastúpenie výtvarných diel – sú to hlavne krajina, portrét, zátišia, figuratívne kompozície či meditatívne obrazy, od realistického po abstraktné spracovanie diel. Autori sú v zmysle propozícií celoštátnej súťaže Výtvarné spektrum rozdelení podľa veku a výtvarné diela hodnotí odborná porota pozostávajúca z výtvarných pedagógov alebo odborníkov z výtvarnej oblasti.

V tomto roku bol predsedom poroty akademický maliar z Bratislavy M. Rašla, členovia poroty boli P. Babka, výtvarník a umelecký fotograf, a Bystrík Vančo, výtvarník-ilustrátor. Hodnotili 213 výtvarných diel od 47 autorov a navrhli desať cien a sedem čestných uznaní.

Na výstave sa stretávame s autormi, ktorí sa pravidelne zúčastňujú Trnavskej palety a ich práce získali ocenenia v krajských a celoslovenských kolách súťaže. Z mnohých môžeme spomenúť Milana Čecha, Vernera Scheibenreifa, Jaroslava Áča, Silviu Vargovú, Martu Mitošinkovú, Luciu Kollárovú, Jána Lukačoviča, Jozefa Valoviča, Emíliu Krivosudskú, Juraja Klepáča, z mladých autorov Dominika Štrbu, Mareka Škvarku a ďalších.

Milada Kotlebová/(red)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel