Vonku prituhlo, na námestí však hrial punč

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 4. decembra 2018, 16:00

Predvianočné obdobie má svoje nezameniteľné čaro. Mestá i domácnosti žiaria tisíckami svetielok, ľudia sa síce náhlia za darčekmi, prípravami či upratovaním, no nájdu si chvíľu na stretnutia a príjemné rozhovory. Takýmto milým chvíľam iste vytvárajú atmosféru, ba možno i živnú pôdu Vianočné trhy v Piešťanoch.

Návštevníci mohli v nedeľu ochutnať tradičný taliansky vianočný koláč. (Autor: am)

Po prvý raz sa stánky otvorili už v piatok 23. novembra, keď slávnostne rozsvietili aj mestský vianočný stromček na Winterovej ulici. Uplynulý víkend program na trhoch pokračoval.

V piatok 30. novembra na pódiu vystúpila domáca kapela Coverage. V blokoch hrali vetrom uzimenému publiku dovedna skoro štyri hodiny. Návštevníci sa zabavili na najznámejšie „starinky“ zo svetovej i domácej produkcie. Nechýbal Queen, Tina Turner či „Eláni“. Nečudo, že kapela prilákala desiatky nadšencov. V uplynulých rokoch vystupuje päťčlenná zostava takmer na každom domácom zábavnom podujatí a už si stihla spraviť nielen dobrú reputáciu, ale aj získať svoje publikum.

Najväčšie hity zahrala domáca kapela Coverage.

V prvý decembrový deň bol program na pódiu Vianočných trhov rozsiahlejší. Už o pol štvrtej zahral Buffet, potom nasledoval Tomáš Karlík zo Superstar. Na folkovú nôtu zahrali Capre zo Shale (mesto Šaľa) a headlinerom večera bola dvojica Karel Gott revival Morava. Josef Bouda a Radek Verner potešili azda každého milovníka mnohonásobného držiteľa Českého slávika, ktorý sa publiku v Piešťanoch predstavil naživo minulé leto ako jeden z lídrov festivalu Topfest.

V nedeľu sme zapálili prvú adventnú sviecu, a to nielen doma, ale aj na Námestí slobody. Tomuto aktu predchádzalo rozprávanie Taliana Giorga Cogoliho, ktorý priblížil oslavu Vianoc v krajine tvaru čižmy. Nechýbala ani zmienka o tradičných jedlách, pričom Talian priblížil aj múčniky pandoro a panettone.

Tento napokon i rozkrájal a s pomocou dvoch mladých slečien a muža ho ponúkal uzimeným divákom. Počas rozprávania do slovenčiny prekladal poslanec Andrej Klapica.

Taliana na pódiu vystriedal zástupca miestnej evanjelickej cirkvi Branislav Dolinský. Končiaci viceprimátor a pokračujúci poslanec Martin Valo po jeho príhovore v mene mesta Piešťany rozžiaril prvú sviečku.

Prvú adventnú sviečku zapálil viceprimátor Martin Valo (vpravo).

Program patril v nedeľu aj folklórnym súborom Striebornica a Máj i hudobnej skupine Prameň.

Aj keď najmä v piatok a v nedeľu fúkal silný studený vietor, ľudí na námestí hrialo vínko, vianočný či viedenský punč, ale aj teplý čaj. Na zaplnenie žalúdka si mohli dať cigánsku, lokše, klobásky i guláš.

Čo nás čaká tento týždeň

V stredu o 16.00 h vystúpia deti zo Základnej školy F. E. Scherera. Ďalší deň, vo štvrtok 6. decembra, príde na námestie Mikuláš. Od 17.00 do 19.00 h je pripravená skutočná nádielka, ktorej sa zúčastní aj anjelik a čert.

Bohatý bude i víkend. V piatok 7. decembra rozprúdi zábavu Už sa to rysuje a o 20.00 h sa začne poriadny cigánsky bašavel s Gipsy Elegance. Sobotňajší program začne o 16.30 h Meluzína, pokračovať budeskupina The Butchers, o 19.00 h vystúpi na pódium Noel McCarthy so skupinou a záver hudobného večera bude patriť Martinovi Jakubcovi. Uvidíme, či ho príde podporiť aj jeho čerstvá pani, speváčka Božanka.

V nedeľu zistíte, ako sviatkujú Bielorusi a Maďari, primátor zapáli druhú adventnú sviecu a vystúpi FS Povoja a FS Žito.

Advent privítali aj piešťanskí folkloristi z FS Máj.

Pieščanský rýnek bude opäť

V sobotu dopoludnia aj napriek sneženiu na Námestí slobody pribudlo niekoľko stánkov. Predávajúci ponúkali výrobky z hodvábu, prírodné mydlá, vianočné dekorácie či voňavé esencie. Námestie rozvoňali aj čerstvé klobásky. Ak ste Pieščanský rýnek nestihli, môžete naň zavítať tento víkend. Opäť v sobotu bude pre vás pripravená ponuka domácich remeselníkov a predajcov so šikovnými rukami.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav