V Elektrárni rozprúdili regióny

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 3. decembra 2018, 18:00

Elektrárňu Piešťany minulý týždeň zaplnili tradičné remeselné techniky. Vo štvrtok 29. novembra sa v historickej budove návštevníci zoznamovali s rôznymi odvetviami, ktorým sa venovali „naše staré mamy“, a to v rámci podujatia s názvom Rozprúdime regióny.

Dievčatá y Badína záujemcom podrobne vysvetlili techniku modrotlače. (Autor: am)

Návštevníci si okrem ochutnávok produktov mohli sami vyskúšať hneď niekoľko remeselných techník. Piešťanský región zastupovalo občianske združenie Bábence Krakovany, ktoré svojou činnosťou zachraňuje svetový unikát – zanikajúcu Krakoviansku paličkovanú čipku. Ich stôl zaplnilo mnoho záujemcov, ktorí si paličkovanie chceli vyskúšať.

Pre návštevníkov pripravilo pútavý program aj včelárske združenie Proapis. Domov si mohli odniesť včelárske produkty najvyššej kvality.

Občianske združenie Slavica dlhodobo prispieva k šíreniu povedomia o slovenskom ornamentálnom umení. Záujemcovia o túto techniku si mohli skúsiť prekresľovanie vzorov a pod dohľadom lektora si svoje návrhy preniesť na ekologické tašky.

Mnohí si radi vyskúšali prácu s kolovrátkom a tkanie nití na krosnách. Elektrárňou sa ozýval i buchot. To kováč návštevníkom zasa poskytol drevenú dosku, do ktorej si mohli pomocou kovových šablón „vyklepkať“ napríklad svoje meno.

Neprehliadnuteľnou technikou bola i prezentovaná modrotlač. Návštevníkom ju predstavovali žiaci zo Základnej školy v Badíne, kde sa jej usilovne venujú.

Badínske dievčatá nám povedali viac o technike aj postupe tvorby. „Je to tradičný spôsob potlače látky, jej zafarbenie namodro a zachovanie bielych vzorov. V prvom rade bolo potrebné vytvoriť si špeciálnu modrotlačiarsku zmes, ktorá sa nazýva pap alebo rezerva. Pomocou nej namaľujeme na látku vzory, ktoré budú vo finálnom prevedení biele.

Pap teda kryje časti plátna, ktoré chceme mať po farbení biele,“ porozprávala pre Piešťanský týždeň žiačka Kristína Dovalová. Pap musí schnúť tri dni, kým plátno putuje do nádoby s indigom. To Návštevníci nazreli do tajov krakovianskej paličkovanej čipky. sa získava z rastliny indigovník, a keďže nie je samostatne rozpustné vo vode, zmiešava sa so zelenou skalicou.

Ďalšia mladá chemička Lucia Leštáková nám prezradila, že dobre vyschnuté plátno sa potom do indiga ponára, a keďže reaguje s kyslíkom vo vzduchu, intenzita finálnej farby závisí aj od toho, koľkokrát je plátno namočené. Po zafarbení sa napokon v nádobe s dvoj- až päťpercentnou kyselinou sírovou odstráni pap a zafixuje farba indiga. Poslednou fázou je prepieranie vo vode.

Potom už nasleduje len kochanie sa finálnymi výtvormi, ktorými môže byť oblečenie, tašky, hračky, ale napríklad aj náušnice.

(am)

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek