Školské brány bez šikany

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 1. decembra 2018, 18:00

V uplynulom týždni sa vo foyeri Kultúrno-spoločenského centra Fontána v Piešťanoch objavili na paneloch alarmujúce kresbičky detí, ktoré sa zapojili svojou tvorbou do regionálnej výtvarnej súťaže s názvom Školské brány bez šikany.

Malí výtvarníci vyjadrili rôzne situácie - každá pranieruje šikanu ako nezdravý spoločenský jav. (Autor: vd)

„Poslaním súťaže je podnecovať deti a mládež k zamysleniu a diskusii o problémoch týkajúcich sa rovesníckeho násilia a šikanovania nielen v školskom prostredí. Ďalej je to vytváranie možností na vyjadrenie ich vlastného názoru a postoja k danej problematike, motivácia k vzájomnej spolupráci prostredníctvom skupinovej práce a v neposlednom rade vytváranie priestoru na prezentáciu ich vlastnej tvorby,“ uviedla Marcela Galbavá z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch.

Prostriedkom šikanovania môže byť násilie, ponižovanie, urážky, posmievanie, ale aj niečo menej nápadné, ako napríklad ignorovanie, schválnosti alebo preťažovanie prácou. Pravidelné šikanovanie je nebezpečný sociálno-patologický jav, pri ktorom je obmedzovaná osobná sloboda rozhodovania, je ponižovaná ľudská dôstojnosť a česť. Práve tieto momenty zobrazili piešťanské deti na svojich obrázkoch. A možno i niektoré z nich na vlastnej koži zažili pocity malého človiečika, čo sa nevie brániť šikane vedenej svojimi spolužiakmi.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek