Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 1. decembra 2018, 20:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, našou krajinou otriasa ťažký problém. Rozdeľuje obyvateľov i politikov. Jeho riešenie je výrazom priznania alebo zavrhnutia základných ľudských hodnôt a príslušnosti krajiny v najdôležitejších svetových organizáciách. Tie fungujú na základe dohôd o vzájomnej pomoci, o vzájomnom rešpekte…

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Tých dohôd je, samozrejme, viac. Ale ich spoločným menovateľom je lepší život ľudí a ochrana života a jeho základných podmienok. Vo svete, a v Európe v posledných rokoch zvlášť, je táto snaha výrazná, mnoho odvážnych politikov pozvalo k spoločnému stolu národy, aby medzi sebou hovorili a viedli podmienky života občanov k lepšiemu. Ekonomicky, kultúrne, morálne. Na základe dohody. Dokonca tí silnejší vystreli ruky na uvítanie k nezištnej spolupráci. Predpoklad tejto spolupráce je rovnosť prístupu k pôžitkom, ale aj k povinnostiam vyplývajúcim z členstva v takom spoločenstve. Všetky spolky musia mať svoje pravidlá a jedinou cestou k úspešnému fungovaniu je ich dodržiavanie.

Nemôžeme vlastné záujmy krajiny a politickú moc nadradiť nad základný pojem hodnôt – ľudský život. Nemôžeme odmietať riešenie dohodou, nesmieme stavať a hodnotiť spoločenskú ani politickú situáciu na báze populizmu, zneužívať neopodstatnený strach vyvolaný neadekvátnymi zvesťami o našom ohrození. Riešenie každej krízy, aj migračnej, je v spolupráci s organizáciami, ktorých sme členmi. Všetko ostatné je konanie, ktorého pôvodcom je sebeckosť, bezcitnosť, chamtivosť a lož.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany vchádzajú do štvrtej stovky. Ostávame na zabehnutých pozíciách – mapujeme a informujeme o džezovom dianí na domácej scéne a o novinkách na svetovom džezovom trhu. Preto aj prvá decembrová relácia bude o Gypsy Jazzfeste, ktorý chystá Milo Suchomel na 1. decembra v Divadle Aréna v Bratislave. Nový album kapely Tibor Feledi Kairos Quintet je už na trhu, tak si ho zahráme. Celý džezový svet si pripomenie 85. narodeniny veľkého speváka – Lou Rawls zanechal niekoľko stoviek nahrávok. V ten istý deň si tiež pripomenieme zbytočnú smrť Jaca Pastoria.

Na stretnutie na Rádiu Piešťany v štvrtej stovke našej relácie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila