Primátor Tamajka vo funkcii končí, no jeho kauzy nie

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. novembra 2018, 09:00

Zdalo by sa, že po kauzách v bytovom podniku, súdnych sporoch s vyhodenými zamestnancami či zinscenovanej výstavbe aquaparku už nemôže prísť nič, čo by ešte viac poukazovalo na fakt, že Miloš Tamajka sa primátorom nikdy nemal stať. Najnovšie sa k nám dostala informácia, že augustové neverejné zastupiteľstvo bola len kamufláž na zahladenie stôp po súdnom spore o mestský majetok, v ktorom Piešťany zrejme prišli o viac ako päť miliónov eur.

Firma Energoclima za primátorovania Miloša Tamajku vyhrala nielen súdny spor, ale aj zákazku za mestské peniaze - rekonštrukciu chodníkov na Sasinkovej ulici. (Autor: pror)

A naopak, mestu vznikli škody a súdne trovy za prehratý spor, ktoré musí radnica zaplatiť, zrejme tvoria sumu vyššiu ako stotisíc eur.

Po vysvetlenie sa musíme vrátiť ešte do tohtoročných horúcich letných dní, keď nečakane uprostred dovolenkového obdobia primátor Miloš Tamajka zvolal neverejné mestské zastupiteľstvo. V pozvánke naň bolo uvedené: „Informácia k súdnemu sporu Mesta Piešťany o náhradu škody voči Slovenskej republike a ďalším s ním súvisiacim súdnym konaniam – pozn.: neverejné rokovanie.“

Nám sa už vtedy podarilo zistiť, že ide o súdny spor mesta s firmou ENERGOCLIMA, spol. s r.o. A ako sa v písomnom stanovisku, ktoré nám firma do redakcie minulý týždeň zaslala, uvádza, spoločnosť sa stala vlastníkom časti majetku pôvodne patriacemu Kovomontážam (do roku 1992 mestský podnik) na základe schváleného príklepu Okresným súdom Trnava na dražbe konanej ešte v roku 1997. A za vydražený majetok vraj riadne zaplatila.

Problematický predaj Kovomontáží sa však datuje ešte do roku 1992. A práve tento predaj, keď sa verejné vlastníctvo Kovomontáží zmenilo na vlastníctvo súkromné, bol predmetom súdneho sporu. Ak by totiž súd predaj mestského majetku z roku 1992 zrušil, neplatnými by sa stali i následné prevody z majiteľa na majiteľa. Až po prevod z roku 1997 na Energoclimu ich bolo zhruba deväť.

A kým predchádzajúci primátori o víťazstvo v súdnom spore desiatky rokov bojovali, Tamajka to po dvoch rokoch vzdal a bez využitia ďalších zákonných možností v snahe o prinavrátenie majetku mesta nepokračoval. Navyše stopy po tomto čine sa snažil zamiesť pod koberec na augustovom utajenom zastupiteľstve.

Mestský majetok získali privatizéri

Pripomeňme si, o čo išlo v spore o mestský majetok, ktorý v roku 1992 padol do rúk privatizérom.

Vtedajší piešťanský primátor podľa žaloby v rozpore zo zákonom a bez súhlasu zastupiteľstva previedol na súkromníka mestskú firmu vtedy v hodnote 74 miliónov korún. Peniaze na účet mesta však nikdy neprišli, a tak po zmene na primátorskej stoličke boli na súd podané dve žaloby. Jedna za nevyplatenie kúpnej ceny, druhá o neplatnosť kúpnej zmluvy. A tieto žaloby sa po súdoch motali bez vyrieknutia rozsudku až do roku 2017.

Spoločnosť Energoclima uvádza: „Súdny spor v právnej veci o určenie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam pôvodne patriacim Kovomontážam, medzi žalobcom mestom Piešťany a štatutárnym zástupcom bývalej firmy Kovomontáže, š. p., a ďalšími žalovanými, bol právoplatne ukončený v roku 2017 rozsudkom Krajského súdu v Trnave, ktorý potvrdil rozsudok Okresného súdu Piešťany, ktorým bola žaloba zamietnutá.“

Predošlí primátori o majetok bojovali

Zjavne tento rozsudok nadobudol právoplatnosť a Tamajka podľa všetkého ako zástupca mesta žiadne ďalšie zákonné kroky na zvrátenie definitívnej straty mestského majetku neurobil.

Ide totiž pre obe strany o veľa. Ak by Energoclima súd s mestom prehrala, musela by objekt niekdajších Kovomontáží vrátiť, prípadne dlžnú sumu uhradiť. Tá by sa dnes aj s úrokmi vyšplhala na hodnotu viac ako päť miliónov eur. To je napríklad aj cena novučičkej mestskej plavárne, po ktorej Piešťanci už celé roky túžia.

Pýtali sme sa preto skúseného právnika, čo mohol Tamajka ešte robiť, aby mesto rozsudok krajského súdu zvrátilo. „Ak sú splnené zákonné predpoklady, aj právoplatné rozhodnutie súdu možno napadnúť mimoriadnym opravným prostriedkom, ktorým je dovolanie, ak to zákon v konkrétnom prípade pripúšťa. O dovolaní rozhoduje najvyšší súd. Ďalšia možnosť na napadnutie právoplatného rozhodnutia súdu je ústavná sťažnosť, o ktorej rozhoduje Ústavný súd v Košiciach,“ informoval nás advokát Branislav Jurga.

Zrejme utajovali, že súd prehrali

Piešťany majú veľmi dobrú skúsenosť so zvrátením právoplatných majetkových rozsudkov s privatizérmi mečiarovského obdobia, a to práve dovolaním sa na najvyšší súd.

Práve takýmto spôsobom sa mesto dospalo späť k majetkom, ktoré spravoval predchodca dnešného bytového podniku, mestská akciovka DOSPRA. Išlo o navlas obdobný prípad ako s Kovomontážami, keď vtedajší primátor poza chrbát poslancov rozpredal mestský majetok.

Aj v tomto prípade jestvovali právoplatné rozsudky, ale predchodcovia Tamajku v primátorskom kresle boj nevzdali a dovolaním sa na najvyšší súd majetky nakoniec pre mesto získali späť.

Prečo teda Tamajka zvolal zastupiteľstvo bez prítomnosti verejnosti a novinárov, ktorých sa zrejme obával, nám advokát B. Jurga vysvetlil: „Asi na radnici utajovali, že súdny spor prehrali a budú mať v budúcnosti alebo už majú zaplatiť vysoké súdne trovy žalovanej strane. Energoclima píše, že žaloba mesta bola zamietnutá v roku 2017! A asi sa mesto chcelo dohodnúť so žalovanými na tom, aby sa to nejako urovnalo a mesto platilo menej za prehratý spor.“

Právnik ďalej vysvetľuje: „Myslím si, že upovedomovali poslancov o tom, že to bude treba platiť. Tá suma náhrady môže byť vysoká.“

Podklady pre rokovanie utajeného zastupiteľstva poslanci dostali až po podpise a pred vstupom do zasadačky.

Mesto prišlo o milióny eur

Podľa advokáta sa súdne trovy vypočítajú tak, že suma za jeden právny úkon zo žalovanej hodnoty 2 480 000 eur je 5386 eur. Ak bolo viac žalovaných, tak každému, ktorý bol zastúpený advokátom, táto suma za jeden právny úkon prináleží.

„Treba v takom spore počítať s tým, že bolo uskutočnených okolo desať úkonov právnej služby s každým zo žalovaných. Ak je pravdou to, čo tvrdí Energoclima, možno mesto zaplatí za prehratý súdny spor sumu prevyšujúcu 100-tisíc eur na trovách,“ dodal B. Jurga.

Zisťovali sme preto u poslancov, či si spomenú, ako prebiehalo augustové tajné rokovanie zastupiteľstva a čo sa na ňom dozvedeli.

Andrej Klapica, Remo Cicutto, ale aj novozvolený primátor Peter Jančovič nám vysvetlili, že podklady na rokovanie nemali možnosť si dopredu naštudovať a dostali ich proti podpisu až v úvode zastupiteľstva.

Informácie, ktoré počas rokovania dostali, vraj boli veľmi nejasné a nedalo sa presne určiť, o čo vedeniu radnice vlastne ide. „V závere sme hlasovaním vzali informáciu na vedomie a zároveň sme vedeniu radnice odporučili v súdnom spore pokračovať a neprijať návrh na mimosúdne vyrovnanie,“ povedal nám na margo augustových udalostí P. Jančovič.

Všetci oslovení poslanci nám zároveň jednoznačne potvrdili, že informáciu o tom, že súdny spor o Kovomontáže Krajský súd v Trnave už právoplatne rozhodol, im na augustovom zastupiteľstve nik neposkytol.

Zároveň však treba dodať, že Tamajka v tomto zavádzaní mestských poslancov nebol sám. I keď on zastupiteľstvo zvolal, osobne na ňom prítomný nebol. Materiály k tomuto bodu rokovania pripravil a priniesol šéf radničných právnikov Pavol Vermeš a utajené rokovanie namiesto Tamajku viedol jeho zástupca, viceprimátor Martin Valo.

Vyhrali spor, ale aj zákazku za 163-tisíc

Aj vzťah spoločnosti Energoclima a Tamajku v svetle nasledujúcich udalostí vyznieva podivne.

V úvode októbra tohto roka radnica na svojom webe oznámila, že firma Energoclima vyhrala súťaž na rekonštrukciu chodníkov na Sasinkovej ulici v celkovom objeme investície z mestskej pokladnice 163 800 eur. Rekonštrukciu v súčasnosti Energoclima aj realizuje.

Na záver zhrnuté. Tamajka podľa všetkého boj o mestský majetok s Energoclimou v hodnote miliónov eur vzdal. Mesto za to bude musieť na súdnych trovách z verejných prostriedkov zaplatiť viac ako 100-tisíc eur. A rok po prehratom súdnom spore o milióny eur firma, s ktorou sa mesto desiatky rokov súdilo, získala od neho zákazku za viac ako 163-tisíc eur.

Tamajka síce v piešťanskej komunálnej politike definitívne skončil, mandát nezískal a ďalšie škody v mestskej kase už nenapácha. No ďalší dvaja hlavní aktéri utajeného augustového mestského zastupiteľstve na scéne regionálnej politiky stále ostávajú. Vermeš je i naďalej šéfom mestských právnikov a Valo opäť získal mandát poslanca.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava