V Piešťanoch vzniklo prvé kompletné lekárske centrum pre predčasniatka

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 29. novembra 2018, 16:00

V Piešťanoch vzniklo prvé multidiagnostické centrum pre predčasne narodených novorodencov na Slovensku. Za predčasne narodené dieťa je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie považované každé dieťa, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. Tieto detičky nie sú z biologického hľadiska pripravené na život mimo maternice a hrozí im preto množstvo zdravotných rizík.

Na základe komplexných vyšetrení stanovia lekári ucelený rehabilitačný program. © archív Adeli Medical Center

Každé jedenáste dieťa na Slovensku, čo je približne 5000 detí ročne, sa narodí predčasne. Vďaka modernizácii a špičkovej starostlivosti v perinatologických centrách na Slovensku sa väčšinu nedonosených detí darí zachrániť. Odborníci a rodičia však upozorňujú na nevyhnutnosť kvalitnej odbornej starostlivosti taktiež po ich príchode domov. A tento prístup platí aj pre detičky pri problémových tehotenstvách či pôrodoch.

„Dnes sme naozaj úspešní v zachraňovaní predčasniatok. Stále sa zlepšujúca odborná a prístrojová vybavenosť novorodeneckých oddelení posúva hranice záchrany týchto detí do ešte skorších týždňov tehotenstva,“ vysvetlila doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc., prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava a dodáva: „Ich vývoj a zdravotné komplikácie, ktoré môže predčasný pôrod priniesť, však treba sledovať neustále, minimálne do piateho roku ich života.“

Zdravotné problémy predčasniatok

Komplikácie predčasniatok súvisia z nezrelosťou všetkých systémov. Najviac ich ohrozuje nezrelosť pľúc, poruchy prekrvenia, zraniteľnosť centrálneho nervového systému a nezrelé funkcie obličiek. Rovnako nebezpečné sú problémy s kŕmením, toleranciou stravy, spojenými s poruchami rastu. Predčasne narodené deti majú zníženú obranyschopnosť, a preto je u nich vysoké riziko infekčných komplikácií. Každé takéto rizikové bábätko si aj po prepustení vyžaduje pravidelné odborné sledovanie a často následne aj starostlivosť.

Vhodne zvolenou terapiou sa v mozgu prehodnotí nesprávny pohybový vzor a nahradí sa správnym.

Obavy rodičov

Skorý vstup predčasniatok do života je pre rodinu, ako i dieťa samotné, veľkou psychickou záťažou a vyžaduje zvýšenú starostlivosť aj po prepustení z nemocnice. „Po príchode domov z nemocnice sa začína kolotoč viacerých odborných vyšetrení. Rodičia tak potrebujú pravidelne

navštevovať pediatra, neurológa, klinického logopéda, rehabilitačného lekára a fyzioterapeuta. Návštevy lekárov sú pre rodiny náročné, najmä z pohľadu vhodného načasovania podľa vývoja dieťatka, čakania na vyšetrenie a mnohokrát problému mať viacerých odborníkov na jednom mieste. Preto vítame, že v Piešťanoch v ADELI Medical Center vzniklo prvé multidiagnostické centrum na Slovensku, v ktorom sú všetci potrební lekári pre predčasniatka pod jednou strechou.“

Včasná diagnostika robí zázraky

Včasná vývinová diagnostika je mimoriadne dôležitá pre predčasne narodené deti, ako aj pre bábätká, ktoré prešli komplikáciami počas tehotenstva, pri pôrode alebo krátko po ňom, prípadne tiež u detí, ktoré sa narodili síce bezproblémovo, avšak komplikácie nastali neskôr. „Pre deti ohrozené zaostávaním v ich psychomotorickom vývoji zohráva čas doslova kľúčovú úlohu. A pokiaľ sa dieťatku včas a intenzívne venuje celá skupina odborníkov, znamená to pre dieťa samotné, ako i jeho blízkych, obrovskú životnú výhru smerujúcu k správnemu vývinu,“ povedala klinická logopedička Adelaida Fábianová.

Aj mamička Lucia a jej syn Danielko využili multidiagnostické centrum v ADELI.

Včasná a podrobná vývojová diagnostika odborníkmi zistí, či a ako sa dieťatko vyvíja v oblasti zmyslového vnímania a motorického vývinu. Každé dieťa by malo v prípade problémov absolvovať neurologické, rehabilitačné a kineziologické (pohybové) vyšetrenie. Ak má dieťatko problémy s dojčením a spracovaním potravy, je nevyhnuté aj logopedické vyšetrenie. Na základe týchto komplexných vyšetrení stanovia lekári ucelený rehabilitačný program. „Pätnásť rokov našej špecializovanej a multidisciplinárnej praxe nám potvrdilo, že najdôležitejším faktorom, ako predchádzať a zabrániť možným budúcim zdravotným poškodeniam dieťaťa, je začať s ním včas správne, cielene a efektívne cvičiť,“ tvrdí A. Fábianová.

Vhodne zvolenou a cielenou terapiou sa v mozgu prehodnotí nesprávny pohybový vzor a nahradí sa správnym. Preto aj u deti s mozgovým poškodením môžeme očakávať a dosiahnuť maximálnu možnú mieru funkčnosti. Skorá diagnostika a následná rehabilitácia ukazujú už po prvých hodinách cvičenia výrazné výsledky, ktoré ak rodičia praktizujú aj doma, majú pozitívny vplyv na kvalitnejší a zdravší vývoj bábätka.

Stanislava Horvátová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela