V Pečeňadoch žiada skupina kandidátov vyhlásiť voľby za neplatné

  • Spravodajstvo / Región
  • 27. novembra 2018, 11:00

Na Ústavný súd SR sa v utorok 20. novembra obrátila so sťažnosťou o neústavnosti a nezákonnosti volieb do obecného zastupiteľstva v Pečeňadoch skupina kandidátov na poslancov. S poukázaním na účelové zvýšenie počtu voličov v obci tesne pred ich konaním 10. novembra žiadajú vyhlásiť voľby za neplatné. Informácie priniesol spravodajský portál Teraz.sk.

Ilustr.foto (Autor: vd)

Podľa informácií zástupcu skupiny sťažovateľov Mariána Šinkoviča sa v obci od januára do augusta 2018 pohyboval počet voličov v rozmedzí od 432 do 443. „K termínu 10. októbra to bolo 445 a o mesiac nato, 10. novembra, už 490,“ uviedol pre spravodajský portál Šinkovič.

Doplnil, že disponujú informáciami, že niektorí obyvatelia boli prihlásení na trvalý pobyt nielen mimo stránkových hodín obecného úradu, ale aj počas štátneho sviatku. Poukázali aj na skutočnosť, že volebná komisia nevyžadovala od novoprihlásených občanov s trvalým pobytom v Pečeňadoch pri volebnom akte doklad – žiadosť o vydanie nového občianskeho preukazu pre vyznačenie nového trvalého bydliska. „Ak takýto človek disponuje len pôvodným občianskym preukazom a lístočkom z obecného úradu, nemá problém ísť voliť aj do svojej ‚pôvodnej‘ obce, keďže v nej je stále zaregistrovaný. Nie všetky obce na Slovensku sú totiž online prepojené s registrom obyvateľstva,“ dodali sťažovatelia.

Podľa oficiálnych zápisníc o výsledku komunálnych volieb v Pečeňadoch v roku 2014 bol v tejto obci počet zapísaných voličov 446 a účasť vo voľbách dosiahla hodnotu 81,39 percent. V tohtoročných voľbách to bolo 490 zapísaných voličov a účasť bola 88,16 percent.

Kým v roku v roku 2014 stačilo kandidátovi na poslanca získať 105 hlasov, čo je prípad práve zástupcu sťažovateľov M. Šinkoviča, tak v tomto roku musel úspešný kandidát získať minimálne 208 hlasov, aby sa stal obecným poslancom.

Pred štyrmi rokmi bol medzi posledným úspešným poslancom a tým, čo skončil pod čiarou, rozdiel štyri hlasy. V tohtoročných voľbách do mestských a obecných zastupiteľstiev bol rozdiel hlasov medzi posledným, piatym zvoleným poslancom a prvým „pod čiarou“ 38 hlasov.

V roku 2014 sa s počtom získaných hlasov 188 starostom Pečeniad stal Ladislav Boháčik. Za ním o 20 hlasov zaostal jeho protikandidát Juraj Blahuta. V tohtoročných voľbách sa Boháčik opäť stal na najbližšie štyri roky starostom s počtom hlasov 243. Blahuta, ktorý tiež opäť kandidoval, tentoraz zaostal výraznejšie a získal 184 hlasov.

Jozef Vojčiniak/teraz.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav