Strom vypílili babráci, levitoval a ohrozoval turistov

  • Spravodajstvo / Región
  • 27. novembra 2018, 12:00

V čase, keď sa celým Slovenskom a jeho internetovou sociálnou sieťou šírila petícia, ktorou občania republiky podporili pripomienkovanie návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, sa v lese medzi Sokolími skalami a Striebornicou v katastri Moravian nad Váhom vyskytol pre laika zvláštny úkaz. Odpílený vzrastlý strom levitoval vo vzduchu. Bolo to len pár metrov od značkového turistického chodníka. Ak by sa schytil silný vietor a ktosi tadiaľ šiel, nešťastie mohlo byť hotové.

Medzi Sokolími skalami a Striebornicou, len tri metre od turistického chodníka, ohrozoval ľudí čudne spílený strom. © archív čitateľa

„V nedeľu 11. novembra sme boli na prechádzke, cestou z Marhátu sme našli takto vyrúbaný strom. Nachádzal sa tri metre od turistického chodníka. Takí amatéri môžu rúbať v lese, ktorí nechajú strom visieť pri frekventovanom chodníku?“ znela otázka nášho čitateľa, ktorý nám priložil aj fotografiu uvedeného „zázraku“.

„Strom je hrab. Je ťažko sa z jedného obrázku vyjadriť. Za ním sú na zemi ďalšie hraby, čo by mohlo naznačovať, že v poraste sa robí prebierka. Svedčí o tom i fakt, že stromy sú odvetvované, to by mohlo moju hypotézu potvrdzovať. To, že tento strom nechali zavesený, sa niekedy stane, v skorom čase ho stiahnu. Ale to je len môj dohad. Z jednej fotky ťažko usúdiť,“ uviedol odborník z oblasti ochrany prírody a krajiny.

Tak či tak, či už ide o prebierku, alebo iný zásah – výrub rozsiahlejšieho charakteru – pilčík, ktorý tento strom nechal visieť vo vzduchu, zrejme nedomyslel následky, ktoré mohli zapríčiniť ľudskú tragédiu. Veď lesy v tejto časti sú navštevované nielen početnými turistami, ale aj cyklistami. Ešte šťastie, že hubári sa už v tomto neskorom období nemajú dôvod pohybovať medzi stromami.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav