Piešťanskí gymnazisti najlepší vo vedomostnej súťaži o olympizme

  • Mladí dnes / Školy
  • 26. novembra 2018, 15:00

V Grandhoteli Bellevue v Starom Smokovci vyvrcholila v pondelok 12. novembra vedomostná súťaž základných a stredných škôl o olympizme, ktorú vyhlásila Slovenská olympijská akadémia (SOA) v spolupráci so Slovenským olympijských výborom. Študenti z Gymnázia Pierra de Coubertin v Piešťanoch obsadili prvé miesto v kategórii stredných škôl.

Študenti z Gymnázia Pierra de Coubertina ovládli kategóriu stredných škôl. © SOV

Na finále vo Vysokých Tatrách sa v oboch kategóriách zúčastnilo po päť najlepších školských družstiev zo základného kola, ktoré sa realizovalo online formou už v júni. V základnom kole sa zúčastnilo 167 trojčlenných družstiev zo základných škôl a 53 trojčlenných družstiev stredoškolákov. Zaujímavosťou je, že do pätice v kategórii základných škôl sa prebojovali výlučne družstvá z východného Slovenska.

Vo finále každé družstvo najprv predviedlo päťminútovú prezentáciu na tému Olympizmus spája generácie a potom spoločne absolvovali písomný vedomostný test z olympijskej problematiky. S prezentáciami vystúpili aj hostia z Česka, ktorí, samozrejme, nesúťažili. Na celoslovenské finále vedomostnej súťaže boli pozvaní symbolicky vzhľadom na sté výročie založenia Československa.

Porotu vedomostnej súťaže tvorili predseda SOA Pavol Ružbarský, podpredseda Ján Grexa (šéf poroty), predsedníčka komisie vzdelávania Viera Bebčáková, Igor Machajdík a tri olympioničky – strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, rýchlostná kanoistka Martina Gogolová-Kohlová a lukostrelkyňa Alexandra Longová, ktoré tesne pred samotnou súťažou absolvovali hodinovú zaujímavú besedu s účastníkmi súťaže.

V súťaži stredoškolákov družstvo Gymnázia Pierra de Coubertina v zložení Adam Kadlec, Barbora Blštáková a Tereza Kublová vyhralo so ziskom 65,4 boda presvedčivo. Rozdiely medzi tímami na ďalších troch miestach – Spojená škola Nováky (59,5), Obchodná akadémia Watsonova Košice (58,3), Gymnázium L. Novomeského Bratislava (56,5) však boli malé. V kategórii základných škôl bola súťaž podstatne vyrovnanejšia.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava