Výrazná stopa Čajok v reprezentácii

  • Šport / Basketbal
  • 24. novembra 2018, 16:00

Čajky majú v aktuálnom výbere slovenskej basketbalovej reprezentácie žien výraznú stopu. Zo súčasného kádra Piešťan sú v národnom družstve tri hráčky a ďalšie štyri reprezentantky v minulosti dlhší čas v kúpeľnom meste pôsobili a aktuálne pôsobia v zahraničí.

Dlhoročná Čajka Terézia Páleníková sa vo Vroclave adaptovala výborne. © archív SBA

Napredujúca pivotka Čajok Ivana Jakubcová si oproti minulej sezóne výrazne vylepšila klubovú minutáž a na ihrisku dostáva spomedzi slovenských hráčok najviac priestoru. V domácej súťaži je to v priemere 27 minút, počas ktorých dosahuje 13 bodov na zápas. Jakubcová bola v širšej nominácii už na majstrovstvá Európy 2017 v Čechách, napokon sa však nedostala do finálnej dvanástky. V minuloročnom prvom kvalifikačnom cykle zbierala prvé minúty v národnom drese, v druhom opäť chýbala.

Dominka Deptová patrí k najskúsenejším z piešťanského tímu a aj slovenskej reprezentácie. Má za sebou šesť eurocupových sezón v dresoch Ružomberka a Košíc. V rokoch 2013 a 2015 bola na majstrovstvách Európy a pomedzi to reprezentovala aj v kvalifikačných blokoch. Momentálne v drese Čajok patrí medzi líderky tímu. V priemere má v domácej súťaži 27 minút a osem bodov na zápas, V EWBL 26 minút a šesť bodov.

Rebeka Mikulášiková mala premiéru v národnom drese žien vo svojich 18 rokoch, keď prvé minúty zbierala minulé leto na šampionáte v Českej republike. Na nasledujúcich dvoch kvalifikačných cykloch chýbala pre zdravotné problémy. Momentálne na klubovej úrovni hráva okolo 20 minút na zápas vo všetkých súťažiach. V extralige si drží produkciu na ôsmich bodoch a v EWBL šiestich bodoch.

Angelika Slamová hráva s rumunským ACS Sepsi aj Eurocup.

Z hráčok slovenskej reprezentácie, ktoré v minulosti pôsobili medzi Čajkami a aktuálne hrajú v kvalitných zahraničných kluboch, možno spomenúť štyri.

Kapitánka výberu SR Sabina Oroszová je so svojou Wislou Krakov na treťom mieste v poľskej lige s bilanciou päť výhier a jedna prehra. V Eurocupe sa nachádza s dvomi víťazstvami a jednou prehrou na čele skupiny C. V domácej lige má priemer 17 minút a šesť bodov, v Eurocupe 19 minút a päť bodov na zápas. Oroszová má skúsenosti z európskeho šampionátu v Českej republike aj z kvalifikačných blokov.

Treťou poľskou legionárkou v reprezentačnom výbere je Terézia Páleníková. Tej sa v novom tíme Sleza Vroclav darí a so šiestimi výhrami a bez prehry sa nachádza na druhej priečke ligy. V európskej súťaži tento rok nenastupuje, v domácej súťaži má však minutáž bohatú. S 28 minútami na zápas je najvyťaženejšou hráčkou družstva a v priemere dosahuje 16 bodov na stretnutie. Majstrovstvá Európy zažila v roku 2017 v Česku, v kvalifikáciách reprezentuje už druhý cyklus.

Z Rumunska prišla reprezentovať Angelika Slamová. Tá po dvoch rokoch v Čajkách odišla k rumunskému majstrovi ASC Sepsi. V domácej súťaži je Slamovej tím zatiaľ suverénny, bez prehry na čele tabuľky. V šiestich víťazných zápasoch nastúpila reprezentačná krídelníčka v priemere na 18 minút, pričom zaznamenala 11 bodov. V Eurocupe sa Sepsi nachádza na tretej priečke D-skupiny a Slamová hráva 22 minút a pridáva 13 bodov na zápas.

Bývalá kapitánka Piešťan Sabína Oroszová oblieka dres Wisly Krakov.

Z najväčšej diaľky cestovala domov na Slovensko reprezentovať Mária Felixová. Tá sa v lete presunula po dvoch sezónach v Slavii Praha k švédskemu majstrovi Lulea. Felixovej sa vo Švédsku darí a so svojím novým tímom sa nachádza bez prehry na popredných priečkach tabuľky, pričom bez prehry sú v lige ďalšie dva tímy. V domácej súťaži má reprezentačná pivotka priemer 20 minút, deväť bodov a sedem doskokov. V EWBL 22 minút a 14 bodov. Felixová má za sebou aj eurocupové skúsenosti, a to v drese Ružomberka a Piešťan. Doteraz obliekala reprezentačný dres len na kvalifikačných blokoch a na účasť na majstrovstvách Európy stále čaká. Proti bývalému klubu z Piešťan sa predstaví v rámci EWBL na turnaji v Luley.

(th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav