Odovzdali Ceny slobody Antona Srholca

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 22. novembra 2018, 09:00

Prvými laureátmi Ceny slobody Antona Srholca sa v sobotu 17. novembra večer stali tvár Novembra 1989 Milan Kňažko, spisovateľ Lajos Grendel, odborníčka na sociálne záležitosti Helena Woleková, bývalý politický väzeň Jaroslav Žilák a in memoriam zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová.

Ceny slobody Antona Srholca župa udeľovala v Divadle Jána Palárika v Trnave. © FB TTSK

Predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič symbolicky v Deň boja za slobodu a demokraciu ocenil ich mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu a ich prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti.

Viskupič na začiatku slávnostného aktu v Divadle Jána Palárika v Trnave priblížil osobnosť Antona Srholca, po ktorom je ocenenie pomenované. Označil ho za vzácneho človeka veľkého srdca. „Pre Antona Srholca bola sloboda, ako sám vravel, ústredným životným cieľom, programom a témou, ktorá ho stále zaujímala. Zámerom udelenia Cien slobody Antona Srholca je odkaz na jeho život a dielo a šírenie jeho posolstva,“ povedal Viskupič, ktorý tieto ocenenia udeľoval prvýkrát. Ceny slobody Antona Srholca za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú prevzali ich rodičia. Jozef Kuciak v krátkom príhovore za ocenenie poďakoval a dodal, že tam nemal stáť on, ale jeho syn.

Pripomienku odkazu práce kňaza A. Srholca môžete nájsť aj v Piešťanoch na mieste niekdajšieho Teplického cintorína. Monument s názvom Pocta Antonovi Srholcovi vyhotovil piešťanský výtvarník Pavol Bratranec v roku 2017.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav