Problémy, ktoré Tamajka spôsobil, budú mesto prenasledovať ešte dlho

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. novembra 2018, 09:00

S pochybnými stavbami to vydržal odstupujúci piešťanský primátor Miloš Tamajka až do svojho samotného konca pôsobenia vo funkcii. Rekonštrukcia chodníkov na Sasinkovej ulici je nielen o takmer 30-tisíc eur drahšia oproti vypočítanej cene autora projektu, ale voči rekonštrukcii sa zdvihla i vlna nevôle obyvateľov ulice či nájomcov tamojších obchodných prevádzok.

Projektant vyrátal rekonštrukciu chodníkov na Sasinkovej ulici na 137 128 eur a Tamajka ju „vysúťažil“ za 163 800 eur. (Autor: pror)

V úvode októbra radnica prostredníctvom svojej webovej stránky oznámila: „V priebehu októbra odštartuje dlhoočakávaná rekonštrukcia chodníkov na Sasinkovej ulici, ktorá sa dotkne aj časti komunikácie Ulice A. Hlinku. Realizáciu rekonštrukcie vysúťažila firma Energoclima v sume 163 800 eur s DPH. Práce budú pozostávať z vybúrania pôvodných chodníkov vrátane obrubníkov a ich nahradenie novými. Poloha väčšiny chodníkov zostane nezmenená. Priechody pre chodcov upravia bezbariérovým spôsobom a nasvietia novým špeciálnym osvetlením pre priechody.“

To bolo všetko, čo sa rozhodla radnica nielen verejnosti, ale i mestským poslancom oznámiť. A aj text oznamu o rekonštrukcii ulice, o jej novej dopravnej reorganizácii, nič nehovoril. Preto sa táto rekonštrukcia stratila vo virvare predvolebných kampaní. Problémy však naznačili udalosti, ktoré sa odohrali po skončení nezačatého zastupiteľstva vo štvrtok minulý týždeň.

Medzi prítomnou verejnosťou sa objavili zástupkyne majiteľov nehnuteľností i nájomníkov prevádzok na Sasinkovej ulici. A keďže pre zrušené zastupiteľstvo priestor predostrieť svoje požiadavky nedostali, oslovili nastupujúceho primátora Petra Jančoviča. Odstupujúci Miloš Tamajka sa totiž na zastupiteľstvo, ktoré zvolal, prísť ani neunúval.

Peter Jančovič však úrad prevezme až dňom slávnostného zastupiteľstva, ktoré sa predpokladá 7. decembra. A tak ešte nemá kompetencie zasahovať do stavieb realizovaných mestom. Požiadal preto ešte stále úradujúceho prednostu mestského úradu Eduarda Strapatého, aby fyzicky na mieste situáciu na Sasinkovej pomohol vyriešiť.

Projekt Sasinkovej ulice nájdete tu.

Parkovanie požadujú zachovať

Zástupcovia obyvateľov a podnikateľov zo Sasinkovej žiadajú, aby aj po rekonštrukcii chodníkov zostala možnosť na tejto ulici parkovať cez chodník. V prípade, ak sa zrušia autobusové zástavky, žiadajú vytvoriť aj regulárne parkovacie miesta pre zákazníkov prevádzok.

Nakoľko podľa projektu – po ľavej strane cesty v smere od Ulice A. Hlinku – majú byť súčasťou obrubníkov betónové pologule, ktoré zabránia parkovaniu (obdobne ako na Teplickej ulici) a na protiľahlej strane cesty má byť osadená dopravná značka zakazujúca státie i zastavenie. To v praxi znamená, že v celom úseku Sasinkovej ulice už vozidlá nebudú môcť parkovať.

Prednosta mestského úradu si v piatok ráno požiadavky zástupcov ulice vypočul tak, ako ho požiadal nastupujúci primátor, a prisľúbil, že sa nimi úradníci budú zaoberať.

Bez prepracovania projektu to nepôjde

Avšak pri pohľade do projektovej dokumentácie je aj laikovi jasné, že na splnenie čo i len časti požiadaviek mestskí úradníci nemajú kompetencie. Tie má jedine autor projektu, ktorý by musel svoju projektovú dokumentáciu zásadne prepracovať.

Povrch chodníkov je naplánovaný zo zámkovej dlažby s hrúbkou šesť centimetrov, dlažba i podložie je teda určené len na chôdzu. Ak by na takomto chodníku bez úprav jeho nosnosti radnica povolila parkovanie, čoskoro by sa na jeho povrchu začali tvoriť priehlbiny od kolies áut. Na takto zaťažovaný poškodený chodník by sa dokonca prestala vzťahovať aj záruka od zhotoviteľa stavby.

V prípade, ak by však projektant s úpravami projektu súhlasil, celkom určite by sa to objavilo aj vo výslednej cene stavby. Nehovoriac o tom, že pri zmene projektu so zásadnou zmenou statickej dopravy by projekt musel opäť skončiť v schvaľovacom procese dotknutých orgánov.

To vo výslednici znamená, že už na rozkopanom chodníku by zhotoviteľ musel práce okamžite zastaviť a počkať na novú projektovú dokumentáciu. V nej by sa následne okrem konštrukčných zmien a zmien v použitých materiáloch zdvihla smerom hore i cena diela.

Cena chodníkov je zrejme predražená

V mestskom rozpočte sú na rekonštrukciu Sasinkovej ulice vyčlenené financie v objeme 163 800 eur. V súčasnosti akýkoľvek zásah do projektu a otvorenie zmluvy by takmer určite znamenal prerušenie realizovania stavby na veľmi dlho. Prichádza totiž zima.

Nehovoriac, že operatívne upraviť rozpočet na tento rok momentálne ani nemá kto. Odchádzajúci primátor Tamajka neprítomnosťou na poslednom zasadnutí mestského parlamentu predviedol, že riadiť mesto už záujem ani nemá. Nový primátor Jančovič sa funkcie chopí najskôr 7. decembra a na úpravu mestského rozpočtu i tak potrebuje súhlas zastupiteľstva, ktoré sa zíde na svojom prvom stretnutí najskôr až 10. decembra.

Veľké otázniky vyvoláva i cena rekonštrukcie chodníkov na Sasinkovej. Kým výpočet projektanta hovorí o predpokladanej hodnote 137 128 eur, Tamajka projekt vysúťažil za pomoci prieskumu trhu v hodnote 163 800 eur. Pritom prax transparentných verejných obchodných súťaží ukazuje, že sa pri nich konečná cena oproti odhadu projektanta štandardne zníži o 10 až 30 percent. U Tamajku sa cena jeho súťažením naopak o tieto percentá zdvihla.

A tak si to zhrňme na záver. V čom mal Tamajka vždy problém, keď ho chytil budovateľský „ošiaľ“? Verejné obstarávania robil čo najmenej transparentne a nik mimo radnice o tom nevedel. Cena diela tak bola následne vždy spochybňovaná.

Tamajka svoje budovateľské zámery nikdy nezverejňoval, a tak bez komunikácie s verejnosťou, ale aj poslancami sa problematika projektov vždy riešila až v štádiu rozpracovanosti a minimálne radnicou zaplatená cena projektov bola doslova z okna vyhodená.

Za pripomenutie štvorročného Tamajkovho šafárenia stojí výstavba parkoviska na Winterovej ulici – občianska petícia. Bez ďalšej snahy niečo obyvateľom vysvetliť sa stavba nezačala.

Rekonštrukcia Štúrovej ulice – občianska petícia. Bez vysvetlenia akcia stopnutá.

Parkovisko na ulici Pod Párovcami – občianska petícia. Stavba stopnutá, mierne upravený projekt, Tamajka chcel v tichosti toto parkovisko stavať opäť.

Najnovšie rekonštrukcia Sasinkovej ulice, ktorá pochybnosti v cene vyvolávala už od začiatku, ukázala, že i tu boli ľudia postavení pred hotovú vec. Problémy s verejnou mienkou sa riešia horúcou ihlou a v podstate za okolností, keď sa už s najväčšou pravdepodobnosťou ani nebudú dať vyriešiť.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava