EUROTOUR aj o jachtárovi, ktorý trikrát sám oboplával zem

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 21. novembra 2018, 16:00

Filmová prehliadka o cestovaní s názvom Eurotour sa dočkala 14. pokračovania. V utorok 13. novembra sa v kine Fontána uskutočnilo slávnostné otvorenie festivalu, kam tentoraz zavítala aj skutočná legenda. Piešťany navštívil Richard Konkolski, ktorý ako prvý občan ČeskoSlovenska oboplával svet sám na jachte. Jedna plavba mu trvala tri roky.

Návštevníci si mohli prezrieť aj fotografie jachtárov (na snímke uprostred Richard Konkolski). (Autor: am)

Počas úvodného festivalového večera si diváci najprv pozreli polhodinovú snímku Námorník na suchu, ktorá bola natočená v roku 1991 v americkom Newporte, kam Richard Konkolski emigroval. Film je akýmsi prierezom jeho jachtárskeho života.

Potom sa začala moderovaná diskusia. „Bol to pre mňa život, poznanie sveta, ľudí. Trikrát som sólo pretekal cez Atlantik, trikrát som oboplával svet, som jachtárom roka štyrikrát v troch krajinách, držím 12 svetových rekordov. Príhod je veľa, rôznych dramatických situácií ešte viac. Som rád, že žijem, pretože kamarátov jachtárov som v priebehu desaťročia v rôznych súťažiach stratil dvadsať,“ povedal o svojom milovanom jachtárstve R. Konkolski.

Okrem tejto žijúcej legendy do kina Fontána zavítal aj ďalší vášnivý jachtár Jaroslav Korytář, ktorý je s morom spätý už 35 rokov. Podľa neho je jachting pre človeka, ktorý túži po dobrodružstve, slobode, no je aj romantik. „Som šíriteľom myšlienky, že všade dobre, no na mori najlepšie. Na rozdiel od Richarda však ja mám rád okolo seba partiu dobrých priateľov,“ skonštatoval J. Korytář.

Počas otváracieho večera vystúpili tanečníci z piešťanskej základnej umeleckej školy.

Počas celého festivalu bola dostupná aj výstava fotografií českých moreplavcov. Okrem toho si návštevníci mohli prezrieť sériu snímok Vojtecha Hanka, ktorý s fotoaparátom prešiel Kamčatku.

Treťou, taktiež cestovateľskou výstavou, ktorá však ako jediná bude trvať aj po skončení Eurotouru, konkrétne do 10. decembra, je výstava fotografií Piešťanského fotoklubu, ktoré zachytávajú krásy partnerských miest Piešťan.

Okrem výstav a premietania sa uskutočnila aj súťaž Moment, do ktorej mohli záujemcovia prihlásiť snímky zachytávajúce jedinečný okamih, ktorý ich upútal napríklad na dovolenke. Cenu primátora mesta Piešťany si za film Rybník odniesol Matúš Kočiš a Gabriel Staroň z Prahy a Cenu diváka získal Piešťanec Karol Bubík za film Etiópia – cesta do praveku.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek