Rezort: Tisícky eur na podivné aktivity

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 20. novembra 2018, 10:00

Po novembrových komunálnych voľbách sa začína pre novozvolených zástupcov obyvateľov Piešťan pracovná realita. V utorok minulý týždeň si prebral nový primátor Peter Jančovič a poslanci osvedčenia o svojom zvolení. Ceremoniál sa odohral vo veľkej zasadačke mestského úradu. A zrejme nielen symbolicky ich privítali dokorán otvorené okná radničnej zasadacej miestnosti.

Rezort Piešťany tisíce eur utrácal aj na propagačné materiály, ktoré nevyužité ležali v pivnici radnice. © nn

Tie jasne naznačili, že to, čo sa na mestskom úrade pod vedením Miloša Tamajku za posledné štyri roky dialo, bude treba doslova prievanom poriadne vyvetrať. A nie len tam. Zrelá na poriadne pootváranie okien je aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany (Rezort). Tú pre zmenu v posledných štyroch rokoch ovládalo politické zoskupenie pod vedením Tomáša Hudcoviča, ktoré do jej čela ako predsedu predstavenstva dosadilo Petra Tremboša.

Za Trembošovho vedenia sa v Rezorte diali veci veru čudesné. Od roku 2014 vďaka úpravám prostriedkov vyčleňovaných z mestského rozpočtu, ktoré si hudcovičovci nadiktovali, narástol ročný rozpočet Rezortu z 90-tisíc na súčasných 400-tisíc eur. Na zmysluplné projekty podporujúce prílev turistov do kúpeľného mesta išlo však z týchto prostriedkov minimum.

Ak sa hovorí, že primátor síce spravuje mestský rozpočet, ale poslanci svojím hlasovaním držia v rukách k nemu PIN, tak dvojica Hudcovič-Tamajka vymyslela, ako prístupový kód obísť a rovno sa nabúrať do mestskej pokladnice. A to aj drzým obchádzaním všeobecne záväzných nariadení mesta o prideľovaní dotácií občianskym združeniam či športovým klubom a tiež rozdeľovaním peňazí poza chrbát zastupiteľstva.

A tak mimo dotačných pravidiel podľa mestskej legislatívy a bez schválenia zastupiteľstvom len za tento rok bolo cez Rezort z mestských peňazí rozdelených 150-tisíc eur. Uvedieme zopár príkladov: Cinematik dostal 10-tisíc, Zlaté stuhy päťtisíc, motocyklová Cena Slovenska päťtisíc, Slovakman 1500 eur. A podľa údajov z rozpočtu Rezortu si prilepšilo 3000 eurami aj podujatie s názvom „iné“. Ďalšie tisíce bez schválenia poslancami získalo kúpalisko Eva, športový oddiel TJ Sĺňava či skauti.

Peniaze „turistickej“ organizácie však išli i do sociálnej oblasti na podporu rodín s deťmi či na podporu občianskych združení pôsobiacich v tejto oblasti.

Aj tesne pred voľbami na pokyn vedenia radnice Rezort financoval akcie pripomínajúce viac predvolebné mítingy než aktivity pre návštevníkov. A tak v období volebných kampaní zaplatil 1000 eur za ohňostroj, 500 eur za vystúpenie folklórneho súboru Máj, ale aj 1000 eur za hudobné vystúpenie Kysuckého prameňa. Samozrejme, ani na jednej Rezortom financovanej akcii nechýbal ako „hlavný“ účinkujúci, dnes už neúspešne kandidujúci Tamajka.

Je teda čas poriadne pootvárať okná a vyvetrať aj v Rezorte Piešťany, najmä ak členom valného zhromaždenia ako zástupca najväčšieho prispievateľa do jeho rozpočtu sa stáva nový primátor Peter Jančovič.

Práve on sa stával terčom nevyberavých útokov od členov dnes už rozpadnutého politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP), keď sa v rámci rokovaní mestského zastupiteľstva celkom legitímne pýtal predsedu predstavenstva P. Tremboša, na čo Rezort míňa peniaze a aké aktivity plánuje na podporu návštevnosti mesta. Priamu odpoveď sa nikdy nedozvedel, zato sa od jednotlivcov z SpP dočkal urážok a osobných útokov.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava