Striedanie moci na radnici

  • Editoriál / Blogy
  • 20. novembra 2018, 09:00

Máme už viac ako týždeň po komunálnych voľbách. Víťazi oslávili, porazení smútia. Pre nových však prichádza bežná realita práce.

Najprv však v zmysle zákona musí odchádzajúci starosta či primátor zvolať ustanovujúce zastupiteľstvo. To musí zvolať najneskôr do 30 dní od dátumu konania volieb. Krajný termín je 10. december. V prípade, ak by zastupiteľstvo odchádzajúci primátor nezvolal, zvolá ho po tridsiatich dňoch nastupujúci primátor.

V rámci ustanovujúceho zastupiteľstva okrem zloženia sľubu primátora a sľubu poslancov zvykne byť do programu zaradená aj voľba členov mestskej rady či návrh na zriadenie komisií zastupiteľstva a voľba ich predsedov.

Tam, kde na primátorskom či starostovskom poste k zmene nedochádza, sú ustanovujúce zastupiteľstvá zvolávané v krátkej dobe. Príkladom je trnavský primátor Peter Bročka, ktorý ustanovujúce zastupiteľstvo zvolal už na stredu 21. novembra.

Naopak, v meste, kde primátor končí, sa čas ustanovujúceho zastupiteľstva často posúva čo najďalej. Ako sa dal počuť na minulotýždňovom zastupiteľstve končiaci viceprimátor Martin Valo, s ustanovujúcim zastupiteľstvom Miloš Tamajka počíta až 7. decembra. Aké dôvody ich k tomu môžu viesť, je ťažké domýšľať. Ale zvyčajne je to dôvod úplne pragmatický. Uzavretím kalendárneho mesiaca Tamajka, ale aj jeho zástupca Valo získa nárok ešte na jednu kompletnú výplatu.

Až potom môže nastúpiť nová garnitúra samosprávy. A nový primátor Peter Jančovič spolu so sedemnásťčlenným poslaneckým zborom začne pracovať v plnom tempe. Z rokovania končiaceho zastupiteľstva, ktoré Tamajka preložil z termínu pred voľbami na termín tesne po voľbách, nebolo nič, a tak len čo 7. decembra nový primátor a poslanci zložia sľuby, môžu si vysúkať rukávy a čo najskôr sa stretnúť na pracovnom zastupiteľstve z dôvodu dodržiavania zákonných lehôt napríklad pri schvaľovaní všeobecne záväzných nariadení o daniach pre rok 2019. Ale tiež aj prerokovanie prevodov či prenájmov pozemkov, pre ktoré je brzdená práca súkromným podnikateľom či prevádzkovateľom sieťových rozvodov.

Prvé zastupiteľstvo tak čaká rovnaký program, ako chcel prerokovať Tamajka. Prvé pracovné zastupiteľstvo bude aj previerkou pragmatizmu novozvolených poslancov. Či štyri roky do noci trvajúcich nič neriešiacich debát o všetkom možnom, len nie o bode prejednávaného programu, dokážu zhustiť do pragmatických a diskusných príspevkoch k meritu veci.

O tom sa zrejme presvedčíme na mestskom zastupiteľstve už 10. alebo 11. decembra.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava