Výstavu si prezriete s 3D okuliarmi

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 18. novembra 2018, 20:00

Dom umenia Piešťany otvoril novú výstavu. V Zrkadlovej sieni sa od minulého týždňa nachádzajú jedinečné fotografie Vasila Stanka, ktorých výstava nesie názov Milenci z roku dva. Pozrieť si ju môžete do 2. decembra.

Pred vstupom do galérie dostanete takéto okuliare.

Expozícia je zložená z trinástich fotografií. Pri vstupe dostanete 3D okuliare a za pomoci tejto filtrácie sa obraz zmení na čiernobiele priestorové kompozície. Inštalovaných je päť asi metrových stereo fotografií, ale aj tri čiernobiele fotografie s názvom Divadlo v zrkadlách a ďalšie. Práve fotografie zachytávajúce divadlo vám možno spočiatku trochu vyrazia dych otvoreným zobrazením nahoty v pohybe.

Milenci z roku dva zachytávajú príbehy mladých dvojíc, ktoré sú komponované v prostredí akéhosi neidentifikovateľného priestoru za prítomnosti dominantnej rekvizity – objemného odrezku, ktorý výhradne označuje miesto určené pre osobné vzťahy.

Autor fotografií Vasil Stanko je významný slovenský umelec, ktorý pochádza z neďalekej Myjavy. Dominantná je pre neho fascinácia ľudským telom a už ako študent strednej školy začal s fotografovaním mužských aktov. Takýto typ fotografie bol v tom čase tabu a jeho tvorbu odmietali pedagógovia, ale aj vystavovatelia. Zmena prišla až v deväťdesiatych rokoch. Stankovo úsilie o narúšanie konvenčného vnímania sveta prostredníctvom znepokojujúcich až absurdných mnohofigurálnych výjavov je akousi odozvou na krízu identity súčasného človeka.

Navštívte výstavu v Dome umenia medzi 14. a 17. hodinou popoludní okrem pondelka, prípadne hodinu pred predstavením, na ktoré sa chystáte. Uvidíte, ako fotografie zapôsobia práve na vás.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava