Hoteláci sadili staré odrody jabloní a hrušiek

  • Mladí dnes / Školy
  • 17. novembra 2018, 09:00

Študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch sa v spolupráci so zvolenskou univerzitou a organizáciou Živica zapojili do projektu Sadovo. V utorok 6. novembra zasadili v areáli školy desať stromov.

(Autor: am)

„Nadviazali sme sa naše doterajšie skúsenosti s tematikou záchrany starých odrôd, ktorej sme sa venovali na Technickej univerzite vo Zvolene, a pokračovali sme v združení Živica. Piešťanská hotelová akadémia bola úplne prvá, kde sme začínali s touto témou. Ešte v roku 2014 sme spravili workshop, kde sme varili zo starých odrôd jabloní a hrušiek, a neskôr sme tieto plody i jedlá vystavovali,“ uviedla Andrea Uherková zo Živice.

Do Piešťan sa preto vrátili s projektom Sadovo a v areáli hotelovej akadémie pribudlo desať stromov, ktorých plody budú môcť študenti využívať v gastronómii. „Bola by som rada, keby sa do projektu zapojilo čo najviac hotelových škôl, pretože môžu tie plody využívať reálne, variť z nich či piecť. Môžu tak pochopiť rôzne chute, spôsoby využitia a následne tieto poznatky prenášať do praxe,“ skonštatovala A. Uherková. Podľa nej sú školské areály výborným miestom na sadenie týchto stromov, pretože sú oplotené a študenti ich môžu využívať aj pri výučbe rôznych iných predmetov.

Praktickú pomoc im v utorok poskytol Bruno Jakubec z univerzity vo Zvolene, ktorý študentom ukázal, ako šesť jabloní a štyri hrušky treba zasadiť. Hoteláci sa teraz budú starať o zvláštne druhy, ako napríklad oharkula či veľkoplodá odroda krivice. Stromy budú určite potrebovať dostatok vlahy, orezy, odburinenie. Prvé plody by sa mohli objaviť tak o päť až sedem rokov.

„Sme radi, že projekt Sadovo rozvíja vzťah k tradíciám a prírodnému bohatstvu a že naši žiaci sa môžu podieľať na zachovaní genofondu starých odrôd,“ uviedla pedagogička z hotelovej akadémie Jana Baďurová.

Celkovo projekt pozostával z viacerých etáp. V rámci prvej študenti navštívili ovocinársky sad v Novej Bošáci a na Morave v dedinke Hostetín. V druhej etape dievčatá mapovali územie verejných a súkromných sadov. Odrody ovocia, ktoré z týchto sadov pozbierali, neskôr priniesli na kurz do Zaježovej pri Zvolene. S pomocou pomológov sa o jednotlivých odrodách dozvedeli mnoho informácií.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela