Slávnostná akadémia s pestrým programom, spomienkami i úctou

  • Mladí dnes / Školy
  • 15. novembra 2018, 10:00

Do Kultúrno-spoločenského centra Fontána v Piešťanoch mierili uplynulý týždeň bývalí aj súčasní učitelia i vychovávateľky Základnej školy na Mojmírovej ulici v Piešťanoch. Prišli sem dávni riaditelia, pracovníci školy, ale aj hostia. Na bočných galériách sedeli žiaci preoblečení do športových i divadelných kostýmov, usadilo sa vedenie školy aj mesta i riaditelia spriatelených škôl. Slávnostná atmosféra bola umocnená stiskami rúk i objatiami, ružami a prezentmi, ktoré hostia dostávali hneď pri vchode. Oslava 50. výročia školy sa mohla začať.

Džentlmenský tanec druhákov. (Autor: vd)

V úvode sa publiku prihovoril súčasný riaditeľ školy Rudolf Kollár. Históriu predstavila učiteľka Lenka Kaffelová. Bývalí žiaci Alžbeta Godovičová a Jakub Chlepko zahrali na husliach a viole skladby Franza Schuberta a uctili si učiteľov, ktorí sa tejto slávnosti nedožili.

Moderátori zaradom predstavovali žiakov a žiačky, ktoré svojimi vystúpeniami prezentovali rozmanité talenty – hudobné, tanečné, dramatické i športové. Vystúpenia boli nápadité, originálne a nik z hostí sa nenudil. Naopak, potlesk striedal potlesk.

Riaditeľ ZŠ Mojmírova Rudolf Kollár dostal pamätnú plaketu mesta Piešťany.

Ako prví sa na pódiu objavili v bielych košeliach, čiernych nohaviciach a s klobúkmi na hlavách druháci. Predviedli sediac i tancujúc okolo stoličiek svoj džentlmenský tanec. Siedmak Adam Michnovský zahral na saxofóne Beatles, recitátorka Eliška Hrebíková predniesla prózu o tajnom sne školáčky – gélových perách – tak presvedčivo, že diváci získali dojem, že hovorí o svojom sne.

Vynikajúce herecké výkony ôsmačiek, ktoré zahrali zábavnú scénku Zlatá smriadka, si vyslúžili smiech aj búrlivý potlesk. Na ľudovú nôtu zahral na akordeóne Lukáš Paulovič. Jeho vystúpenie spestrili spevmi dievčatá i chlapec odetí v ľudovom odeve. Do bielo-červena sa vyparádili tretiaci, aby predviedli, aké veselé detské hry a tančeky sa hrávali ich prastaré mamy a otcovia.

Dávni riaditelia školy: (zľava) Emília Mosná, Matej Tóth a Emília Svobodová.

Folklórny tanec vystriedali gymnastické kúsky školských akrobatov, ktorí sa prezentovali nielen cvikmi na lavičke či žinenkách, ale aj na hrazde. Tieto šikulky reprezentovali školu na majstrovstvách Slovenska v gymnastickom štvorboji. A keďže program bol naozaj pestrý, na svoje si prišli aj diváci, ktorí milujú moderný tanec. Ten vypeckovali na pódiu tanečníčky zo 7. A triedy, ktoré chodia na hodiny do súkromnej základnej umeleckej školy k bývalej žiačke „päťky“ školy Lucii Danišovej. Po tomto čísle sa mikrofónu ujal primátor Miloš Tamajka, ktorý zaželal škole ešte veľa úspešných rokov a odovzdal riaditeľovi R. Kollárovi pamätnú plaketu mesta Piešťany. Program zavŕšili tretiaci, ktorí predviedli karaoke šou.

Po kultúrnom programe nasledoval spoločenský. Rozhovorov nebolo konca kraja. Každý sa chcel porozprávať s každým. Hostinu vo forme švédskych stolov a všakovaké dobroty pripravili pre oslávencov študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. A kto neprišiel, hoci bol možno pozvaný, môže ľutovať. Toto sa zažíva len raz za polstoročie!

Ľudové tance i hry v podaní malých folkloristov roztlieskali publikum vo Fontáne.

Na slávnosť prišli plní očakávaní aj traja dávni riaditelia školy: Matej Tóth a dve Emílie – Mosná a Svobodová. Všetci sa vyznali k láske k učiteľskému povolaniu, vyzdvihli mimoriadnu šikovnosť detí, ktoré na „päťku“ školu chodili a chodia. Pochvaľovali si kolektívy ľudí, s ktorými mali tú česť spolupracovať. Škole, ktorú každý z nich viedol v inom niekedy pokojnejšom, inokedy dramatickejšom období, želajú všetci ešte plno dobrých a úspešných rokov a žiakov.

Matej Tóth v malej brožúrke, ktorú škola vydala pri príležitosti 50. výročia svojho vzniku, citoval filozofa Cicera: „Akú väčšiu alebo lepšiu službu môžem preukázať štátu, ako keď učím a vzdelávam mládež?“

Viera Dusíková

Akrobatické kúsky predviedli malí gymnasti i na hrazde.
Pri prednese Elišky Hrebíkovej si každý myslel, že hovorí svoj príbeh.
Siedmačky tancovali tak, že až lietali vo vzduchu.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav