Tento večer patril rakovickým maturantom

  • Mladí dnes / Školy
  • 14. novembra 2018, 14:00

Tento večer patrí nám – znel nápis, ktorý zdobil slávnostne vyzdobenú sieň s bielymi saténovými stoličkami previazanými žltou stuhou. Tie zelené – menšie a na nich mená maturantov Strednej odbornej školy Rakovice pripínali na hrude štvrtákov, ktorí sa rozhodli pre štúdium troch odborov – manažment regionálneho cestovného ruchu, pracovník marketingu a florista. Na stoloch čaše vína, kvety, zeleň a pri nich tí, ktorých majú študenti najradšej – rodičia. Už sú dospelé aj ony, ich veľké deti.

Štvrtáci zo Strednej odbornej školy Rakovice so svojou triednou učiteľkou Ľubicou Bučkovou. © Matúš Strapko

„Stužková slávnosť sa konala len týždeň po tom, čo sa naši študenti venovali príprave Dňa otvorených dverí. Bol to naozaj skorý termín a som hrdá na to, že všetko zvládli. Priebeh stužkovej bol dôstojný, kultivovaný, pokojný,“ uviedla triedna učiteľka Ľubica Bučková. Spolu s kolegyňami sledovali program, obdivovali floristickú výzdobu. Všetko bolo zladené v bielo-žltom tóne.

„Program bol milý, maturanti sa prejavili aj ako umelci nielen floristickou výzdobou, ale aj spevom, tancami a hrou na klavíri. Milo prekvapili,“ skonštatovala hrdá triedna. Vo svojom príhovore zdôraznila skutočnosť, že škola študentom ponúka okrem vedomostí, zručností, návykov aj výchovu k slušnosti, čestnosti a ľudskosti. „Popriala som im zdravie, šťastie, dobrých priateľov, no najmä lásku a intuíciu, ktorá im pomôže ukázať cestu ich ďalšieho smerovania. Teším sa z nich a mám ich rada,“ povedala s dojatím v hlase Ľ. Bučková.

Slávnostne prestreté stoly si vyzdobovali maturanti sami.

Slávnosť sa konala 26. októbra v reštaurácii Semafor v Piešťanoch. Mala klasický priebeh ako všetky stužkové, a predsa bola výnimočná pre tých, čo ju v ten večer zažili a ktorí sa zvŕtali na parkete. Na chvíle, keď zaznel Gaudeamus igitur, a keď po šerpovaní učiteľov či riaditeľky školy a ostužkovaní maturantov títo prichádzali s kvetom v ruke k svojim mamám a stískali ruky otcom a ďakovali im nielen za život, ale aj výchovu, vzdelanie, obrovskú lásku a trpezlivosť, sa nezabúda.

Rakovických študentov čakajú na budúci rok maturitné skúšky. Budú ich skladať zo slovenského jazyka, z angličtiny, odborných predmetov – kvetinárstva, floristiky, obchodnej prevádzky, ekonomiky či účtovníctva. V rámci praktickej časti maturity si pripravia komplexnú úlohu premietnutú do práce a prezentácie. Niektorí zhotovia webovú stránku cestovnej kancelárie a tiež ekonomickú stránku činnosti, iní sa budú venovať poznávaniu rastlín, každý odbor má zakomponované svoje predmety. Ak za súvislý program v programe Omega získajú najvyššie ohodnotenie, čiže jednotku, certifikát majú vo vrecku.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín