Tamajka rozpočet knižnici neustále znižoval

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. novembra 2018, 11:00

Rozpočet na činnosť Mestskej knižnice v Piešťanoch za primátorovania Miloša Tamajku neustále klesá. Kým v roku 2016 táto kultúrna ustanovizeň na svoju činnosť dostala 439-tisíc eur, v roku 2019 jej povolila radnica minúť len 390-tisíc. Pritom podľa dôvodovej správy riaditeľky knižnice Margity Galovej jej v roku 2019 len na mzdy a zákonné sociálne výdavky pre zamestnancov bude chýbať 33-tisíc eur.

Mestská knižnica organizuje podujatia najmä pre deti. (Autor: vd)

Mestská knižnica mesta Piešťany už viac ako 90 rokov slúži milovníkom literatúry. Zo skromných začiatkov sa vypracovala na modernú, profesionálne vybavenú, informačnú a kultúrnu inštitúciu komunitného charakteru, ktorá poskytuje svoje služby širokému spektru návštevníkov a organizuje početné kultúrno-vzdelávacie podujatia regionálneho i celoslovenského významu. Ako jediná knižnica na Slovensku zriadila a od roku 2003 spravuje mestské informačné centrum.

No od čias nástupu Miloša Tamajku do funkcie primátora a ovládnutia mestského zastupiteľstva poslaneckým zoskupením Spoločne pre Piešťany dostala sa táto mestská ustanovizeň do nemilosti. To sa prejavuje najmä neodôvodneným každoročným škrtaním financií na jej prevádzku. Popritom však okrem štandardnej knižnej činnosti pripravuje kultúrne programy, a to najmä pre deti. Medzi inými v roku 2018 aj akciu celoslovenského významu – už desiaty ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok v spolupráci s RTVS a pod záštitou českej veľvyslankyne na Slovensku Livie Klausovej. Ide teda bezpochyby o podujatie, ktoré šíri dobré meno kúpeľného mesta aj za hranicami Slovenska.

Riaditeľka knižnice Margita Galová apeluje vo svojej dôvodovej správe na zastupiteľstvo, že pred schválením rozpočtu, ktorý jej nadiktoval mestský úrad, treba zohľadniť, že v návrhu sa nenachádza zákonom stanovené zvýšenie miezd o desať percent od nového roka a ani suma na zákonom stanovený príspevok zamestnávateľa na stravovanie.

Zastupiteľstvo v starom zložení Tamajka zvolal až na túto stredu. Ani on a ani drvivá časť poslancov však už nebude mať morálny kredit, aby rozhodovali o rozpočte pre tých, ktorí vedenie mesta preberú po nich. So súčasného 21-členného zastupiteľstva totiž svoje mandáty pre nové volebné obdobie získalo len jedenásť poslancov. Tamajka post primátora neuhájil, dokonca sa nestane ani mestským poslancom.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín