Otvorený list piešťanským poslancom

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. novembra 2018, 10:00

Vážená pani poslankyňa, pán poslanec, 15. novembra 2018, t.j. po komunálnych voľbách sa má uskutočniť riadne rokovanie mestského zastupiteľstva zloženého z poslancov zvolených vo voľbách v roku 2014. Okrem iného sa má prerokovať návrh rozpočtu mesta a jeho organizácií pre rok 2019. Zároveň je nejasné, či v rámci zasadnutia bude prerokovaný aj návrh na čerpanie úveru mesta za účelom realizácie plaveckého bazéna.

Vizualizácia piešťanskej plavárne podľa predstavy súčasného vedenia mesta. © MsÚ Piešťany

Obraciame sa na Vás so žiadosťou, aby ste nepodporili najmä schvaľovanie rozpočtu a prípadne schválenie úveru na kryté kúpalisko pokiaľ Vám nebudú známe všetky následky tohto záväzku do budúcnosti. Našu žiadosť opierame o nasledovné dôvody:

1. Po uskutočnených voľbách nie je založená dostatočná legitimita pre rokovanie a prijímanie rozhodnutí mestského zastupiteľstva v zložení poslancov zvolených v predchádzajúcom volebnom období. Zamýšľaný postup zvýši nedôveru v meste a v orgány, ktoré si občania volia preto, aby zastupovali ich záujmy. Domnievame sa, že priestor na prijatie rozpočtu mesta pre rok 2019 novým zastupiteľstvom existuje.

2. Kandidáti do komunálnych volieb v tomto roku, ktorí sa uchádzali o našu podporu a najmä tí, čo ju získali ponúkli svoj program, svoje priority, ktoré našli väčšinovú podporu občanov, tým, že získajú mandát. Je zrejmé, že bude potrebná zhoda v zastupiteľstve na programe pre najbližšie obdobie, ktorý by sa mal preniesť aj do rozpočtu mesta už v roku 2019. Preto považujeme za nefér, aby o štruktúre rozpočtu a prioritách rozhodovali z časti tí, ktorým de facto mandát vykonaním komunálnych volieb skončil.

3. V prípade realizácie navrhovaného krytého kúpaliska máme pochybnosti o zmysle a ekonomickej efektívnosti projektu, ktorý chce doterajšie zastupiteľstvo realizovať cestou úveru. Nie je dostupná štúdia uskutočniteľnosti, ak je vôbec spracovaná a ani samotný projekt. Bez poznania celkových dopadov na rozpočet mesta počas viacerých rokov nie je, podľa nás, vhodné projekt realizovať.

Vo volebnej kampani sa takmer všetci kandidáti vyjadrovali v duchu posilnenia spolupráce pri komunikácii s občanmi, pri hľadaní efektívnych riešení v prospech trvalo bývajúcich obyvateľov mesta. Z vlastných skúseností určite viete, že bez dôvery, spolupráce a podpory, bez hľadania férovej dohody, sa väčšina myšlienok, zámerov, projektov, ktoré odznievajú vo volebných kampaniach nepodarí zrealizovať. Preto sme si dovolili obrátiť sa na Vás s touto žiadosťou. Sme presvedčení, že iba takýto postup umožní znižovať mieru stresu v našom meste. Neberte na poslednú chvíľu novým, právoplatne zvoleným, predstaviteľom nášho mesta právo plniť od prvého okamžiku sľuby a zámery, ktoré získali dostatočný počet hlasov obyvateľov Piešťan.

Viktor Nižňanský, Viliam Vavro, Denisa Bartošová, 
Bobo Pernecký, Eva Wernerová, Ondrej Botek

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland