Odmietnuté parkovisko chce radnica vybudovať opäť

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 14. novembra 2018, 09:00

Aj napriek záveru Tamajkovho úradovania jeho podriadení radniční úradníci si nedajú pokoj s betónovaním trávnikov na úkor zelene. Opäť ožila výstavba parkoviska na ulici Pod Párovcami v lokalite pred mestskou budovou, takzvaným Lesoprojektom. V júni tohto roka obdobný zámer stopol odpor obyvateľov priľahlých domov.

Prestavbu budovy niekdajšieho Lesoprojektu na nájomné byty poslanci odmietli, radnica však aj napriek tomu chce pre zamietnutý projekt stavať parkovisko. © MsÚ

Projekt parkoviska na úkor zelenej plochy na ulici Pod Párovcami s miernymi úpravami sa na radničnom webe opäť zjavil 7. novembra. Zmeny v projekte sa týkajú len veľkosti parkoviska.

V oznámení o začatí územného konania o umiestnení stavby sa uvádza: „Cieľom dopravného riešenia je dopravno-technické a dopravno-urbanistické riešenie zmeny funkčného využitia objektu bývalého Lesoprojektu na bytový dom. Voľne ohraničené územie je vymedzené miestnou obslužnou komunikáciou ulice Pod Párovcami. Funkčný profil objektu tvorí bývanie v nájomných malometrážnych bytoch. Nároky sa viažu na miesta statickej dopravy súvisiace s potrebou odstavovania a parkovania osobných automobilov obyvateľov a návštevníkov pre 15 novonavrhovaných bytov.

Celkový počet novonavrhovaných parkovacích miest je 20. Parkoviská budú používané výlučne pre osobnú automobilovú dopravu. Ostatné existujúce spevnené plochy ostávajú nezmenené. Pripravované parkoviská budú riešené na plochách medzi komunikáciou ulice Pod Párovcami a vlastnou bytovkou a vzhľadom na potrebný počet parkovacích miest aj pozdĺžne na ulici Pod Párovcami.“

Tento zámer však naráža na niekoľko skutočností. V prvom rade na argumentáciu majiteľov susedných nehnuteľností. Tí sa snažili ešte v júni radnicu presvedčiť, že stavať parkovisko v tejto lokalite mesta je len mrhanie verejnými prostriedkami a zbytočným zaberaním zelene. Pre prevažujúcu len rodinnú zástavbu je v tejto lokalite bezproblémové parkovanie i na okraji cesty. A za cenu cestárskej farby sa dá vyznačiť potrebný počet parkovacích miest aj pre budovou niekdajšieho Lesoprojektu.

Tento zámer však má problém aj podstatne väčší. Výstavbu parkoviska radnica zdôvodňuje prestavbou objektu Lesoprojektu na nájomné malometrážne byty. Avšak o takomto zámere rozhodujú výhradne mestskí poslanci a tí pri svojom rokovaní ešte v roku 2017 takýto zámer mesta zavrhli s odôvodnením, že prestavba Lesoprojektu by bola nadmerne drahá. Splácanie tejto investície by muselo byť zahrnuté vo výške nájmu záujemcom o byty a za takýchto okolností by tieto mestské byty z dôvodu veľkej výšky nájmu nedokázali konkurovať ani súkromným prenajímateľom bytov v Piešťanoch.

A tak vyvstáva otázka, z akého dôvodu chce radnica stavať parkovisko pred objektom, ktorého prestavbu poslanci odmietli? Odmietajú ho ako nepotrebné aj obyvatelia ulice. Ostáva dúfať, že nové vedenie mesta, ktoré vzišlo zo sobotňajších komunálnych volieb, zastaví tieto nepotrebné Tamajkove projekty realizované z verejných peňazí.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel