Aj vám sa urodili a neviete, čo s nimi?

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 12. novembra 2018, 12:00

Ak sa aj vám urodili takéto veľké tekvice, ba dokonca máte nadúrodu, nezúfajte, tekvice – ak sú dobre uskladnené – vydržia tri až päť mesiacov.

Ak máte nadúrodu tekvíc, nezúfajte, vydržia aj päť mesiacov. (Autor: (rk))

Najlepšie je nechať tekvicu dobre dozrieť, po odtrhnutí uložiť na dvor a potom do chladnejšej miestnosti. Pri teplote osem až dvanásť stupňov si dužina udrží svoju šťavnatosť. Nezaškodí, ak bude miestnosť trošku vlhkejšia. Ale nie príliš, aby vám tekvica nechytila pleseň.

Milé gazdinky, ak vám tekvice prekážajú a nemáte pre ne dosť miesta, očistite a nastrúhajte ich, uložte do vrecúška a vložte do mrazničky. Keď budete chcieť variť polievku či omáčku, ako keby ste ju tam našli. Kto miluje tekvicu pečenú, iste si ju dokáže správne dochutiť. Stačí ju ošúpať, zbaviť jaderníka, nakrájať na plátky, posoliť, na chvíľu nechať odstáť. Plátky uložíme na vymastený plech a pečieme 15 až 20 minút pri teplote približne 180 stupňov Celzia. Pred dopečením tekvicu pokvapkáme cesnakovým olejom a ešte chvíľu necháme v rúre.

No a ak máte na dvore psa, tak ako pestovateľ, ktorý nám poslal túto fotografiu, skúste tekvice umiestniť tak, aby vám ho nepripučili.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava