V piatej lige sa karta začína pomaly obracať

  • Šport / Futbal
  • 10. novembra 2018, 12:00

Otázka piatej futbalovej ligy, skupina západ, potrápila počas minulej sezóny samotných účastníkov, pre ktorých bol model súťaže nevyhovujúci, predsedov oblastí, ako aj predsedu Západoslovenského futbalového zväzu Ladislava Gádošiho. Ten si po zvolení do funkcie uložil za cieľ túto súťaž naplniť a stabilizovať.

Jediným zástupcom piešťanského regiónu sú Veľké Kostoľany (v červenom). © Martina Radošovská

Nebolo to však jednoduché, predchádzali tomu viaceré stretnutia s klubmi z piatej ligy, ale aj z najvyšších oblastných súťažiach Trnavy a Senice. Účastníkov trápil najmä model, pretože súťaž so šiestimi tímami nie je atraktívna. Navyše mužstvá neboli zaujímavé ani pre hráčov na prestupovom trhu a mnohé kluby sa skôr oslabili, ako posilnili.

Stanovisko bolo jednoznačné, buď sa súťaž naplní, alebo sa kluby do piatej ligy neprihlásia. V oblasti si predsedovia vypočuli tiež viaceré problémy, od absencie mládežníckych kategórií až po nepriaznivé finančné situácie klubov. Aj preto sa mohlo zdať, že problém s piatou ligou nie je riešiteľný, a hrozil ten najhorší scenár, ktorým bol jej zánik.

„Všetci by si mali uvedomiť, že ak by táto súťaž zanikla, víťazi senickej a trnavskej oblasti by nemali kam postúpiť a, naopak, zostupujúci zo štvrtej ligy by automaticky putoval do oblasti, odkiaľ by sa zasa nevedel dostať do regionálnej súťaže,“ vyjadril sa k problému trefnou poznámkou Vladimír Hracho, predseda Oblastného futbalového zväzu (ObFZ) Trnava. Napokon sa však kluby zhodli na stanovisku, že zachrániť súťaž je v ich záujme, a ligu sa podarilo naplniť na trinásť účastníkov.

Trnavské mužstvá striedajú senické

Po jesennej časti sa na čele tabuľky prekvapivo držia kluby zo senickej oblasti, kým v predchádzajúcich ročníkoch to bolo skôr naopak a štafetu držali v rukách trnavské mužstvá.

„Gbely svoju kvalitu ukazujú už niekoľko sezón, navyše svoj káder skvalitnili. Prínosom je i nováčik z Radimova. Je vidieť, že postupne sa aj zvyšné mužstvá zo senickej oblasti posilňovali a prispôsobili svoje kádre kvalite súťaže. Mnohé si boli vedomé toho, že trnavské mužstvá sú silné nielen po hráčskej, ale aj ekonomickej stránke,“ rozhovoril sa predseda senickej oblasti Miroslav Guček.

„Je však ešte predčasné hodnotiť postavenie mužstiev, sme zatiaľ len v polovici súťaže. Myslím si, že výsledky dosť ovplyvňuje aj jej vyžrebovanie. Čo však môžem skonštatovať, a veľmi ma to teší, že oproti predchádzajúcemu obdobiu má súťaž vyššiu kvalitu a lepšiu atraktivitu,“ zhodnotil situáciu predseda ObFZ Senica.

Je ešte len začiatok

Svoj pohľad na súťaž ponúkol aj V. Hracho: „Úroveň trnavských a senických mužstiev sa vyrovnala, a teší ma, že súťaž si získala späť svoju vážnosť. Piata liga je plná kvalitných klubov, ktoré medzi sebou môžu zdravo súperiť, no myslím si, že robiť nejaké závery je ešte predčasné. Za trnavskú časť zatiaľ vedie Horná Krupá, čo ma neprekvapuje, pretože má dlhodobo dobré mužstvo. Myslím si, že bude lídrom trnavskej časti a potrápi viacerých súperov zo senickej oblasti. Rovnako dobré výsledky dosahujú Špačince či Veľké Kostoľany. Všetkým mužstvám držím palce a som zvedavý, ako sa im na jar bude dariť.“

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj