Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 10. novembra 2018, 22:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, pamätám si, ako niekto povedal, že dovedie túto krajinu k slobodným voľbám. Stalo sa. Od toho momentu uplynulo už niekoľko volebných období, keď sme si volili a zvolili svojich zástupcov do obecných, mestských, krajských, republikových zastupiteľstiev…

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Pred voľbami vždy vládne očakávanie a snaha dostať tam tých, ktorí to dokážu. Po voľbách sklamanie či eufória – podľa toho, komu sme dali svoj hlas. Kto si získal našu dôveru? Komu sme zverili náš mandát? V sobotu sa situácia zopakuje… Čo rozhodne, komu dáme hlas? Sľuby? (Stále rovnaké.) „Vôňa asfaltu“? Koľkí z nás majú vlastný názor? Koľkí z nás berú do úvahy výsledky hodnotiace končiace sa funkčné obdobie tých, ktorí chcú byť znovu zvolení? Neuveriteľná sa mi vidí axióma: „Budem voliť Fera, ten má nakradnuté – ten už kradnúť nebude“… Takto asi rozmýšľajú najmä voliči tých veľkých strán, ktoré nám posledné roky vládli.

Budúce Podoby džezu začneme smutnou správou. Džezový svet stratil jednu z najväčších súčasných osobností. V piatok 2. novembra zomrel vynikajúci hráč na trúbke Roy Hargrove. V pamäti ostane jeho strhujúci koncert na Bratislavských jazzových dňoch v októbri minulého roka. V plnom koncertnom nasadení ho nečakane zradilo srdce vo veku 49 rokov. Pokloníme sa jeho pamiatke.

Aj v Európe zaznamenal džezový trh viacero nových albumov. Fínsky bubeník Tomi Kämäräinen postavil medzinárodný kvartet a vydal album s titulom Waiting. Americký spevák José James zanechal v Bratislave riadne pohnutie dievčenských sŕdc a prichádza s nádherným albumom Lean On Me.

Do Piešťan príde vzácna návšteva. Budúci týždeň, 16. novembra, bude koncertovať v klube La Musica Andreas Varady Trio a my si predstavíme jeho najnovšiu tvorbu z amerických štúdií a koncertov pod kuratelou samotného Quincy Jonesa.

Novembrové číslo magazínu Jazz Times uverejnilo zaujímavú analýzu na tému bubnové sóla v džeze. Odborné postrehy najpovolanejších si priblížime v budúcej relácii.

Na stretnutie v nedeľu na Rádiu Piešťany o 20. hodine pri relácii Podoby džezu sa úprimne teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel