Opäť autá verzus bicykle

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 10. novembra 2018, 10:00

Aj keď v Piešťanoch pribúdajú cyklochodníky, neustále narastá i počet áut. Ročne sa ich počet v kúpeľnom meste navýši o 200 až 300, a tak majitelia nových i tých skôr prihlásených štvorkolesových strojov riešia problém, kde ich zaparkovať. Vzniká problém, ktorý sa dotýka i tých, čo zvolia ekologickejšiu formu prepravy.

Ulica Pod Párovcami: Nedostatok parkovacích miest či jednoducho netolerantnosť? (Autor: am)

Jednou z komunikácií, ktoré dostali novú vizáž len nedávno, je ulica Pod Párovcami. Pôvodný chodník, ktorého asfalt poškodili korene stromov a chodci museli dávať dobrý pozor, aby si pri chôdzi nezvrtli členok, nahradila nová zámková dlažba. V rámci realizácie vznikli i parkovacie miesta pozdĺž cesty, autá už nemusia stáť spolovice na chodníku.

Ani to však evidentne nestačí. Parkovacie miesta nie sú spoplatnené, a tak sú vo frekventovaných časoch plne obsadené. Tí, ktorým sa neujdú, zaparkujú na druhej strane tejto jednosmerky. A vôbec im pritom neprekáža fakt, že zaberú takmer celý tamojší cyklochodník.

A tu si môžu vodiči nezvyknutí na piešťanskú cyklistickú premávku skutočne otestovať svoje schopnosti. Po pravej strane idúci cyklisti, ktorí v tomto smere cyklopruh vyhradený nemajú a ešte sa nezriedka obiehajú. Po ľavej strane idúci cyklisti po svojom cyklochodníku, ktorí musia obiehať zaparkované autá. Neďaleko od tohto miesta sa pritom nachádza bezplatné parkovisko pred futbalovým štadiónom či platené na Winterovej ulici pri kolonáde.

Problém so zaparkovanými autami na pruhoch vyhradených pre cyklistov sa objavuje aj na Kollárovej či Poštovej ulici. Väčšinou ide o „chvíľočku“, lenže i tá môže kohosi stáť napríklad zranenie.

Možno by sa niektorí vodiči mohli zamyslieť i nad tým, či je toto správna motivácia pre cyklistov, ktorí chcú využívať pruhy pre nich určené. Koniec koncov, práve jazdou v cyklopruhoch ani im, ani chodcom „nezavadzajú“. A možno by sme sa mohli inšpirovať aj väčšími mestami, ako je napríklad Viedeň, kde nielen vodiči, ale i chodci rešpektujú značenie a kráčajú len v tej časti chodníka, ktorá je vyznačená pre nich, a nie pre bicyklistov.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel