Stanovisko spoločnosti LESS WORK k údajnému neplateniu daní z ubytovania

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. novembra 2018, 12:00

V závere tohto leta sme v Piešťanskom týždni zverejnili článok, v ktorom jeho autorka rozberala problematiku neplatenia dane z ubytovania majiteľom Penziónu pod Vežou na Nitrianskej ulici v Piešťanoch, ale aj údajné narúšanie verejného poriadku obyvateľmi penziónu. Podľa nápisov na budove by sa dalo usudzovať, že jej majiteľom je spoločnosť LESS WORK. Tá sa však voči spájaniu firmy s vlastníctvom penziónu ohradila. Jej stanovisko prinášame v nasledujúcich riadkoch:

(Autor: dan)

Spoločnosť LESS WORK nemá o narúšaní verejného poriadku akúkoľvek vedomosť. Do dnešného dňa spoločnosť nezaznamenala žiadne sťažnosti zo strany susedov a súčasne ani nikdy nebola zo strany mestskej polície konfrontovaná z dôvodu, že by dochádzalo k porušovaniu verejného poriadku, resp. ku konaniu, ktoré by smerovalo proti občianskemu spolunažívaniu.

Práve naopak, snažíme sa byť prínosom pre každého, kto má záujem pracovať, rovnako aj pre mesto Piešťany a všetkých občanov žijúcich v tomto regióne. Za zmienku stoja aj naše dobrovoľné aktivity čistenia okolia, verejných chodníkov a parkovísk, v ktorých plánujeme určite pokračovať.

Spoločnosť LESS WORK, s. r. o., je obchodnou spoločnosťou, ktorá v rámci svojej podnikateľskej činnosti prevádzkuje v predmetnej nehnuteľnosti agentúru dočasného zamestnávania. Spoločnosť sa zaoberá sprostredkovaním práce pre Slovákov aj pre osoby zo zahraničia, v súvislosti s čím spolupracuje s viacerými spoločnosťami a firmami. Vykonáva komplexné administratívne služby v oblasti zabezpečovania pracovníkov od vzniku pracovného pomeru cez prihlasovanie na sociálnu poisťovňu, zdravotnú poisťovňu, úrad práce aj cudzineckú políciu až po zánik pracovného pomeru vrátane mzdovej agendy zamestnancov.

Spoločnosť neposkytuje ubytovacie služby, ako sa uvádza v predmetnom článku, a súčasne je potrebné zdôrazniť, že ubytovacie služby ako predmet podnikania nemá ani zapísaný v obchodnom registri. Z vyššie uvedeného našej spoločnosti nevyplýva ani povinnosť platiť miestnu daň z ubytovania. V súvislosti s „bojom o dane“ a podaným podnetom na políciu uvádzame, že do dnešného dňa sme nijakým spôsobom neboli zo strany polície konfrontovaní.

Nehnuteľnosť, v ktorej agentúra LESS WORK sídli, bola prevádzkovaná ako Penzión pod Vežou pôvodným vlastníkom nehnuteľnosti. Pôvodný vlastník prevádzku ukončil a odpredal nehnuteľnosť súčasnému vlastníkovi. Spoločnosť LESS WORK nie je vlastníkom predmetnej nehnuteľnosti, z tejto má len v nájme časť nebytových priestorov. Neexistuje akékoľvek personálne alebo majetkové prepojenie medzi agentúrou a predchádzajúcim vlastníkom nehnuteľnosti. Podľa ustanovenia § 9 ods. 1 zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady Daňové povinnosti spojené s nehnuteľnosťou platí, že „Daňovníkom dane zo stavieb je vlastník stavby alebo správca stavby vo vlastníctve štátu, alebo správca stavby vo vlastníctve obce, alebo správca stavby vo vlastníctve vyššieho územného celku (ďalej len „vlastník stavby“)“. Z uvedeného vyplýva, že daňová povinnosť sa vzťahuje výlučne na vlastníka nehnuteľnosti, a nie na nájomcu, resp. podnájomcu.

Na záver by sme ešte dodali, že naša spoločnosť komunikovala pred vydaním článku s pracovníčkami Mestského úradu Piešťany, ktoré osobne vykonali zisťovanie na Nitrianskej ulici. O tomto vykonanom zisťovaní bola vyhotovená oficiálna zápisnica, z ktorej jasne vyplýva, že spoločnosť prevádzkuje svoju činnosť v súlade s právnymi predpismi.

Tlačová správa LESS WORK

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek