Socha Wintera na Kolonádovom moste už budúci rok

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. novembra 2018, 16:00

Po štyroch rokoch od začiatku zbierky na vytvorenie a osadenie sochy Ľudovíta Wintera je vyzbieraná takmer celá potrebná čiastka. Na Kolonádovom moste by tak mal už od budúceho roka opäť sedieť významný budovateľ našich kúpeľov, pýchy Piešťan.

Momentálne je socha Ľudovíta Wintera vo fáze hlineného modelu. © OZ ProWinter

Ako nás informovala Katarína Hallová z občianskeho združenia ProWinter, ktorého cieľom je zhotovenie bronzovej sochy Ľudovíta Wintera, momentálne je na účte 46 238,62 eur. „V súlade s rozpočtom je na zhotovenie a osadenie sochy vyčlenených 45-tisíc eur, čo znamená, že na sochu máme všetky potrebné financie. Zvyšná suma 3500 eur z celkového rozpočtu 48 500 eur je určená na zabezpečenie sochy a informačný panel. Vzhľad a umiestnenie panelu je v riešení s Krajským pamiatkovým úradom Trnava,“ uviedla K. Hallová.

Ľudovít Winter, ako pokračovateľ myšlienky svojho otca Alexandra, vytvoril dielo. Dielo, ktorým sú Piešťany v podobe, aké ich v súčasnosti poznáme, keď obec premenil na svetoznáme kúpeľné mesto.

Občianske združenie ProWinter uvádza, že Winter výsledky svojej celoživotnej práce najradšej sledoval z lavičky uprostred Kolonádového mosta. Tento obraz sa vryl do pamäti mnohých Piešťancov, ktorí ho na tomto mieste pravidelne stretávali. A práve preto vznikla myšlienka osadiť sochu, ktorá bude tento obraz budovateľa kúpeľov zachytávať.

Momentálne je socha vo fáze hlineného modelu, z neho sa pripravia lukoprénové formy, do ktorých sa odlieva samotný bronz. Predpokladané rozmery sochy dosiahnu 150x225x85 centimetrov. Autorom je významný slovenský sochár Roman Hrčka. Širokej verejnosti je známe hlavne jeho dielo Súsošie sv. Cyrila a Metoda v Nových Zámkoch. Obyvatelia Piešťan sa doteraz mohli oboznámiť s jeho prácou v podobe busty Eugena Suchoňa umiestnenej na Ulici E. Suchoňa a Pamätnej medaily mesta Piešťany z roku 2007.

„Osadenie sochy s lavičkou plánujeme v roku 2019. O presnom dátume budeme informovať.“ dodala na záver K. Hallová.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela