Koho voliť?

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. novembra 2018, 09:00

Otázku „Koho voliť?“ si kladie každý, kto chce v sobotu vhodiť obálku do volebnej urny. V prvom rade je však potrebné uvedomiť si, aké je rozdelenie moci v prípade štatutára mesta zhmotneného v osobe primátora a aký je na nej podiel kolektívneho orgánu, zastupiteľstva.

Rozloženie síl definuje zákon o obecnom zriadení. Ale za jeho nerešpektovanie sa dajú vyvodiť dôsledky len vo voľbách každé štyri roky. Príkladom sú udalosti z posledného volebného obdobia v Piešťanoch. Zákon určuje, že pri správe verejného majetku sa primátor riadi stanoviskom mestského zastupiteľstva. Realita však bola iná.

Kauza TAVOS. Piešťany vlastnia akcie tejto spoločnosti a vlastniť akcie je vlastniť majetok. Jeho spravovanie patrí do kompetencií poslancov. Miloš Tamajka však už v úvode roka 2015 predviedol, ako sa dá bez mihnutia oka zákon ignorovať.

  1. Po nástupe nových primátorov v Trnave a Piešťanoch sa dalo očakávať, že obaja zástupcovia najväčších akcionárov v Trnavskej vodárenskej spoločnosti majú vlastné predstavy o zložení riadiacich orgánov tejto akciovky.

Zvolanie valného zhromaždenia nenechalo na seba dlho čakať. A kým trnavský primátor Peter Bročka o novom zložení vedenia TAVOSU-u nemal problém so svojím zastupiteľstvom diskutovať, Tamajka to uchopil po svojom.

Poslanci na piešťanskom mestskom zastupiteľstve, konanom 14. marca, žiadali, aby im Tamajka predostrel svoje predstavy. Odpoveď predznamenala, čo sa nasledujúce roky bude diať. „Predložiť vám to nemôžem. Pretože vy ako poslanci neschvaľujete, kto bude členom dozornej rady,“ povedal vtedy čerstvý primátor kúpeľného mesta.

A čo Tamajka vtedy povedal, toho sa držal celé štyri roky. Z poslancov vyrobil len divákov pri správe letiskovej spoločnosti, mestskej eseročky bytový podnik, ale aj pri narábaní s rozpočtom mesta, z ktorého v roku 2018 doslova urobil trhací kalendár.

Ale nerešpektovanie princípov zastupiteľskej demokracie bolo i na strane poslaneckého zboru. Zosobnené bolo napríklad v Petrovi Veverkovi. Ten aj napriek poslaneckej väčšinovej podpore cyklochodníka do Vrbového v telese nefunkčnej železnice zámer svojimi aj pokútnymi spôsobmi, teda poza chrbát poslaneckých kolegov, neustále maril.

Preto pri rozhodovaní sa, koho voliť, je najdôležitejšie, aby kandidát uchádzajúci sa o post v nástroji uplatňovania moci na princípe väčšinovej demokracie v prvom rade preukázal, že takéto princípy má aj v mentálnej výbave.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj