Štyri premárnené roky v piešťanskej komunálnej politike

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. novembra 2018, 14:00

Posledné štyri roky boli v piešťanskej komunálnej politike skutočne búrlivé. Vo voľbách v roku 2014 si Piešťanci vybrali zmenu. Radnicu ovládol dovtedy „smerácky“ nominant na poste riaditeľa úradu práce Miloš Tamajka. Zastupiteľstvo so svojou väčšinou poslancov zasa dostal do vienka aktivista, upratovač Lida, fotograf Piešťan na milión gýčových spôsobov, majiteľ regionálneho spravodajského webu, politický chameleón a predseda klubu Spoločne pre Piešťany, Tomáš Hudcovič.

Mesto stratilo vplyv v TAVOS-e a Tomášovi Hudcovičovi (druhý zľava) sa za to ušla funkcia viceprimátora. (Autor: pror)

Toto rozloženie síl napovedalo, v akom politickom marazme sa Piešťany v najbližších štyroch rokoch budú „kúpať“.

SpP: Bez nás si primátor ani pero nekúpi!

Prvý rok prevzatia moci sa niesol najmä v znamení prehľadávania osobných vecí zamestnancov radnice, nepustenia riadne zvolených poslancov do mestských komisií, falšovania zápisnice inšpektorátu práce a strkania hlavy do piesku namiesto sebareflexie.

Kým na strane Miloša Tamajku sa rok 2015 začal eufóriou z volebného víťazstva, na Tomáša Hudcoviča doľahla frustrácia zo skutočnosti, že primátorský post mu utiekol len o pár desiatok hlasov. To sa prejavilo najmä pamätným vyhlásením členov klubu Spoločne pre Piešťany (SpP) na adresu Tamajkovho víťazstva, že bez ich hlasov v mestskom zastupiteľstve si primátor ani pero nekúpi, ale aj Hudcovičovým znemožnením práce v mestských komisiách viacerým riadne zvoleným poslancom.

Eufória však opadla a hneď v úvode roka tamajkovci bezradne sedeli nad projektom výstavby hokejovej tréningovej haly. Najprv ju chceli, potom trochu nechceli a pri prejavenom aktívnom odpore zoskupenia SpP voči tomuto projektu to Tamajka vzdal a v závere roka 2015 putovalo milión eur z rezervy vlády, vyčlenených na halu, späť do štátnej pokladnice.

Tamajka popritom začal aj diletantské kroky v personálnom zložení radnice. Sám si vymyslel a napísal zoznam nechcených zamestnancov a jeho tím v zložení viceprimátor Michal Hynek a prednostka Dáša Reháková mal odchody označených zamestnancov zinscenovať.

Najprv to skúšali hľadaním kompromitujúcich materiálov v osobných veciach a pracovných počítačov počas neprítomnosti zamestnancov na pracovisku. To sa však na verejnosť prevalilo a ušla sa im za to akurát tak „búrka“ kritiky od mestského zastupiteľstva.

Jediný poslanec, ktorý prišiel na Tamajkove súdy s vyhodenými zamestnancami z radnice, bol Juraj Brna (SpP).

Lenže Tamajka a jeho tím sa nikdy z vlastných chýb nedokázali poučiť, v dôsledku čoho od niektorých zamestnancov radnice išla na inšpektorát práce sťažnosť na spôsoby, ako s nimi zaobchádzajú. Inšpektorát prišiel, skontroloval a vyhotovil zápis. To, čo v ňom bolo, sa niekomu na radnici nepozdávalo, a tak sa zápisnica sfalšovala. Či sama alebo jej niekto pomohol, sme sa od Tamajku aj napriek jeho prísľubu nikdy nedozvedeli.

V lete čistky na radnici naplno prepukli. A bolo že to organizačného zmätku. Najprv všetko dôkladne tajili, potom výpovede spustili a následne prišli na to, že pre tajenie im poutekali zákonné termíny procesov reorganizačných zmien a prepúšťania zamestnancov.

Výsledok je, že všetkých dvanásť prepustených zamestnancov podalo žaloby a mestu hrozí, že z verejných prostriedkov bude musieť zaplatiť na odškodnom viac ako 100-tisíc eur.

Ako dôsledok týchto udalostí v závere roka na podnet poslanca za SpP Juraja Brnu došlo v zastupiteľstve i k vysloveniu nedôvery primátorovi. Vyslovenie nedôvery sa v nasledujúcom roku takmer dokonalým gymnastickým kotrmelcom vzad u všetkých členov SpP zmenilo na kolaboráciu s Tamajkovým výkonom politickej moci na radnici.

Hudcovič: Tamajka má našu dôveru!

Nesmieme však zabudnúť aj na stratu vplyvu Piešťan v Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) z roku 2016, kde pre hádky s trnavským primátorom Petrom Bročkom prišiel Tamajka o post v riadiacich orgánoch. Aj v tomto procese opäť malo prsty SpP.

Na mestskom zastupiteľstve vo februári 2016 Michal Fiala (SpP) inicioval uznesenie, ktoré poverilo primátora Tamajku na valnom zhromaždení TAVOS-u navrhnúť odvolať samého seba z postu predsedu predstavenstva a za seba navrhnúť poslanca Jozefa Malíka (SpP).

K realizácii tohto uznesenia však nikdy nedošlo, nakoľko Tamajka urobil politický kšeft s jeho doposiaľ najtvrdšími kritikmi. Na jednom z jarných zastupiteľstiev došlo k zmene štatútu mesta – k rozšíreniu počtu zástupcov primátora z jedného na dvoch – a druhým viceprimátorom sa stal T. Hudcovič. A ako tesne po svojom vymenovaní do funkcie pre Piešťanský týždeň povedal, Tamajka má dôveru jeho aj poslancov z SpP a na jeho odvolaní z TAVOS-u už netrvajú.

To však Tamajkovi na májovom valnom zhromaždení TAVOS-u nijako nepomohlo. Bročka mávajúc uznesením piešťanského zastupiteľstva jeho znenie naplnil len z polovice. Tamajku z postu predsedu dozornej rady odvolal, a keďže SpP prebehlo na druhú stranu Bročkovej barikády, Malíka ako náhradu za mesto Piešťany nenavrhol. A tak primátor okresného mesta a zástupca druhého najväčšieho akcionára v strategickom TAVOS-e sedí od roku 2016 počas valného zhromaždenia v dave rovnako ako starosta obce napríklad s tristo obyvateľmi.

Zato Hudcovič si post viceprimátora užíval. Ako vo svojom statuse na Facebooku napísal, za Tamajkovu podporu dostal výplatu viceprimátora, kanceláriu a bezplatnú prípojku na internet. Na výkonnej moci však žiaden podiel nedostal.

Sám valným zhromaždením

Rok 2017 sa stal rokom káuz v mestskej eseročke Bytový podnik Piešťany (BP). Tie sa začali už počas vianočného obdobia v závere roka 2016, keď Tamajka za pomoci svojho nového právneho poradcu Pavla Vermeša s oporou v jeho svojskom výklade zákonov sa rozhodol namiesto 21-členného zboru poslancov za valné zhromaždenie považovať len sám seba.

Odvolal dovtedajšiu konateľku spoločnosti a na jej miesto dosadil Vermeša. Odvolaním Martina Cifru urobil zmeny v dozornej rade tak, že SpP ju ovládlo a následne za jej predsedu zvolila dozorná rada Hyneka. V tom čase bol ešte prvým viceprimátorom.

V januári Tamajkov poslušný pomocník, druhý viceprimátor Hudcovič, tieto kroky hájil. Napríklad aj verejným kriminalizovaním predchádzajúceho vedenia BP, aj obviňovaním Piešťanského týždňa podľa neho z umelého vyrábania nejestvujúcich káuz v BP.

V závere januára zrejme i pod tlakom množstva prevaľujúcich sa informácií, ktoré sa už nedali zastrčiť pod koberec, Hudcovič z vedenia radnice zutekal. A nám a tiež regionálnej televízii v tej dobe pri stretnutí pred letiskovou halou po tlačovej konferencii „vyčistil žalúdky“ – bolo to vraj pre naše negatívne informácie o práci vedenia radnice.

O tom, čo sa neskôr dialo v BP pod Vermešovým vedením, sme napísali množstvo článkov a zopakovať ich by vyžadovalo takmer celý rozsah tohto printového vydania Piešťanského týždňa.

Tak aspoň heslovite. Vermešova reorganizácia BP – na začiatku vykurovacej sezóny poslal domov pre prekážky v práci na strane zamestnávateľa jediného zamestnanca so skúškami a licenciami na obsluhu teplo vyrábajúcich zariadení a následne kotolne nemal kto spustiť.

Vermešovo obstarávanie stavby parkoviska na Školskej ulici zmarené, následne spustenie novej „súťaže“ a výherca postavil parkovisko o viac ako 30-tisíc drahšie, ako bola pôvodná Vermešom zmarená ponuka.

O predaji auta z bytového podniku jeho konateľovi Pavlovi Vermešovi vedel aj primátor Miloš Tamajka.

Vermešovo vynášanie obchodnej dokumentácie mimo mestskej firmy – vraj na kontrolu doma na koberci.

Vermešov stihomam – prehľadávanie BP špecializovanou firmou na hľadanie odpočúvacích zariadení za viac ako 30-tisíc eur.

A na záver, samozrejme, najnovšie prevalená kauza, keď Vermeš ešte pred svojím odvolaním z postu konateľa predal sám sebe firemné auto za 1500 eur. Vraj sa ho potreboval BP zbaviť, lebo za štyri roky najazdilo len 300 kilometrov. Jeho pôvodná cena však bola 30-tisíc eur.

V rámci predvolebnej kampane, keďže Vermeš sa chce stať piešťanským primátorom, tvrdí, že on vlastne tým, že si vozidlo odkúpil, pomohol BP zbaviť sa nevyužívaného auta.

Predvolebné „vzdušné zámky“

Rok 2018 by sme mohli nazvať aj rokom Tamajkovho predvolebného budovateľského úsilia. Ale hlavne to je rok vyprodukovaných zmätkov a babráctva.

Zámer radnice stavať parkovisko vo vnútrobloku na Winterovej ulici zmietla zo stola pobúrená verejná mienka, zámer stavať parkovisko na trávnatej ploche na ulici Pod Párovcami rovnako stopla verejná mienka.

Zámer rekonštruovať Štúrovu ulicu narazil na občiansku petíciu.

Narýchlo organizované nekoncepčné rekonštrukcie materských škôl narobili množstvo problémov rodičom predškolákov.

Proklamovaný zámer stavať mestskú plaváreň a začatie výstavby aquaparku sa však ukázali len ako prázdna mydlová bublina, ktorá spľasla.

Tamajka sa vo voľbách opäť uchádza o post primátora a vo svojej kampani sa snaží zaujať akurát tak podvodným sloganom o začatí výstavby aquaparku.

Z veľkých ambícií politické smetisko

Viacerí hlavní poslaneckí protagonisti kolaborácie s Tamajkovým štýlom riadenia mesta z radov poslancov SpP odvahu kandidovať v najbližších voľbách už nenabrali. A tak po tomto volebnom období sa na politické smetisko odoberie Hudcovič a s nim aj drvivá väčšina členov jeho dnes už rozpadnutého poslaneckého klubu.

Ale aj Hynek, ktorý ako viceprimátor s Tamajkom spolupracoval do minuloročných krajských volieb.

Samozrejme, káuz väčších či menších bolo za posledné štyri roky veľké množstvo. Len vymenovať ich heslovito predstavuje zoznam na jeden kompletný článok.

Piešťanci, v sobotu sa vyberiete k volebným urnám a treba poriadne zvážiť, komu dáte svoj hlas. Tamajka svoje schopnosti zavádzať ľudí klamstvami preukázal aj vo volebnej kampani. A z radov poslancov, ktorí s ním na jeho spôsobe výkonu moci určitú dobu kolaborovali, kandiduje Peter Tremboš (SpP), predseda Rezortu Piešťany, ktorý sa prejavil najmä netransparentným zadávaním zákaziek v rezorte, ale aj Petr Veverka (SpP), „bojovník“ za zhrdzavenú železnicu namiesto cyklochodníka do Vrbového, či Michal Fiala, tiež člen SpP, ktorý štyri roky balamutil verejnosť so sprevádzkovaním letného kina.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava