Posvätili lurdskú kaplnku v Maduniciach

  • Spravodajstvo / Región
  • 3. novembra 2018, 16:00

V Maduniciach bola v nedeľu 21. októbra slávnosť posvätenia Kaplnky Panny Márie Lurdskej, ktorú prišiel posvätiť Vdp. Mgr. Jozef Schwarz, dekan dekanátu Hlohovec, za asistencie miestneho farára Antona Gubalu. Na slávnosti boli prítomní poslanci obecného zastupiteľstva a obyvatelia obce.

Starostka obce Alena Jelušová počas príhovoru. Vedľa stoja (zľava) farár Anton Gubala a dekan Jozef Schwarz. © archív OcÚ Madunice

Kaplnka je postavená na miestnom cintoríne pri dome smútku. Do jej prípravy a výstavby boli zapojení občania na dôkaz toho, že aj v Maduniciach sa nájdu ľudia, na ktorých sa dá spoľahnúť, a keď ide o dobrú vec, pomôžu.

Myšlienka na výstavbu kaplnky sa zrodila v hlavách žien ružencového spoločenstva a Božena Janíková si to vzala za svoje. Požiadala starostku i poslancov obecného zastupiteľstva o pomoc s odôvodnením, že v obci je síce veľa kultúrnych kresťanských pamiatok, ale kaplnka chýba. To bol vážny dôvod, lebo naozaj v histórii obce nebol zaznamenaný žiadny zápis ani ústne podanie, že by na jej území takýto objekt niekedy bol. Želanie sa stalo skutočnosťou a vďaka iniciatíve farníkov, s podporou občanov a poslancov zastupiteľstva, sa podarilo krásne a užitočné dielo. V prostredí cintorína budú môcť obyvatelia i návštevníci tohto pietneho miesta za každého počasia v modlitbe načerpať silu, nádej i povzbudenie a vysloviť svoje prosby k Panne Márii. Starostka obce Alena Jelušová poďakovala na slávnosti všetkým zainteresovaným, predovšetkým členkám ružencového spoločenstva za nápad i následnú pomoc. Považovala si za svoju povinnosť prečítať všetkých, ktorí pri tvorbe a výstavbe objektu nezištne pracovali, ako malú odmenu za ich námahu, kumšt a prácu. Ich mená budú tiež zapísané natrvalo v kronike obce.

Projekt vypracoval Ing. arch. Marián Remenár z Trnavy. Hlavným majstrom bol Roman Benedik, tesárske práce zabezpečil Ivan Paulovič, železiarske práce Štefan Grečmal. Špeciálnu zmes do betónu daroval Július Marko, elektrikárske práce vykonal poslanec obecného zastupiteľstva Ľuboš Polačik, omietku Marek Slovák so svojou pracovnou skupinou, oplechovanie Milan Hambálek. Kríž vyrobil a obci daroval Jozef Kujovič z Modry, pri kladení dlažby pomáhal ďalší Maduničan, hoci už tu nebýva, Stanislav Čapkovič, miešačku zapožičal Rudolf Hesko. Bez organizačných, odborných a pomocných prác by to nebolo. Preto poďakovala poslancovi obecného zastupiteľstva Milanovi Borovskému, Pavlovi Hermanovi a zamestnancom obce Petrovi Ryškovi, Marekovi Tarabovi, Petrovi Heskovi, Jánovi Herákovi, Dušanovi Gažovi a Patrikovi Piknovi, ktorí okrem bežnej práce v obci vykonali aj kus roboty na stavbe. Vyslovila poďakovanie spoločnosti HOPI SK, ktorá na výstavbu prispela finančným darom vo výške 5000 eur.

Objekt akokoľvek pekný by bol len obyčajnou stavbou, ak by nedostal to najpotrebnejšie – duchovnú náplň posvätením. Vďaka patrí obom duchovným otcom, že prišli a posviackou slávnostne toto dielko odovzdali do užívania všetkým zbožným ľuďom. Na záver želanie: „Starajme sa o jaskynku a udržujme ju v dobrom stave. Nech nás posilňuje a prináša pokoj do sŕdc nielen súčasníkov, ale aj budúcim generáciám Maduničanov. Verím, že pre každého z nás to bude naozaj duchovný zážitok.“

Mária Hergezelová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav